Simon Wintermans: “Akaratom ellenére csináltam egy tradíciót”

Kétszer annyi holland család állt a Tulipécs akció mellé, mint tavaly. Így idén is több tízezer tulipánhagyma gyűlt össze, amelyekből már nem csak a belvárosba jut majd.

hirdetés

Negyvennyolcezer tulipánhagyma érkezett Hollandiából a pécsi Sétatérre. Ahogy már négy éve mindig, most is októberben adták át Simon Wintermans vezetésével a városban és a régióban élő hollandok a már nem is annyira szokatlan adományukat.

Bert van der Lingen nagykövet-helyettes átadja a hagymákat.
A nagykövet-helyettes átadja a hagymákat.

Ezúttal Bert van der Lingen, a holland nagykövet-helyettes képviselte a királyságot, aki magyar szavakkal köszöntötte az összegyűlt embereket. Köztük sok hollandot. A Tulipécs akció már túljutott Pécs határain. A megyében több száz holland család él a kis falvakban.

Tessék a finom holland fasírt!

Közülük sokan eljöttek. Tradicionális holland ételeket, süteményeket készítettek és segédkeztek a klumpás futóversenyben, meg persze ők azok, akik nagyrészt összeadták a tulipánhagymákra valót.

Az ajándék azért is megszívlelendő, mert a Németalföldön idén 700 millió darabbal kevesebb tulipánhagyma termett, mint a korábbi években a tavaszi esőzések miatt és így a virág ára is 50-60 százalékkal nőtt.

Páva Zsolt polgármester, miután átvette a tulipánhagymákat – és el is ültetett néhányat belőlük -, azt mondta, ha lenne felmérés, hogy a pécsiek melyik itt élő, más nemzetiségű közösséget tekintik a legszimpatikusabbnak, biztosra veszi, a hollandok lennének azok.

Egy holland biztosan nagyon szimpatikus lehet a pécsieknek. Az akció szervezője, Simon Wintermans, aki már sok alkalommal részt vett Pécs jó hírének keltésében. Négy éve az ő ötlete volt, hogy eredeti holland tulipánok várják az ideérkezőket az EKF évében. Most azt mondja: “Akaratom ellenére csináltam egy tradíciót. Az itt lévő emberek és a tavasszal a virágokat csodálók mosolya miatt megéri a fáradság. Csak egy valamit kérek, mert tavaly sok hagymát elloptak: Ne bántsuk a tulipánokat!”