Sírt áshat, ha nincs pénze temetésre

Bővíteni kell majd a pécsi köztemetőt, ha elfogadja a szociális temetkezési jogszabály-módosítást a Parlament. Ennek értelmében ugyanis a rászorulók részt vállalhatnak szerettük búcsúztatásában, az elhunyt felöltöztetésétől kezdve egészen a sír megásásáig.

hirdetés

A pécsi köztemetőben mintegy 57 hektáron 170 ezer elhunyt nyugszik. Eddig a hozzátartozók mindegyike a temetkezési vállalat közreműködésével búcsúzott el a szerettétől. A Belügyminisztérium azonban egy olyan jogszabály-módosítást dolgozott ki, amellyel lehetővé tennék a szociális temetést, vagyis azt, hogy a rászorulók maguk áshassák ki rokonaik sírját, ravatalozhassák fel a koporsót, öltöztessék fel az elhunytat, végül maguk is temessék el abba a gödörbe, amit ő maguk ástak.

A jogszabály azt is előírná, hogy a temető fenntartója köteles lenne külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetkezési helyek számára. Pécsett ezt a jelenlegi temető területén nem tudnák megoldani. 1904 óta működik a pécsi köztemető, s ha volt is bővítés, az 30-50 évvel ezelőtt történt.

A belügyi tárca ötletét a kormány már elfogadta, ennek alapján Pécsett új parcellát nyithatnak Nagyárpád felé. A temető vezetése ezt a következő 15-20 évben egyébként nem tervezte.

Maruzs Erik, a Pécsi Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója szerint az új rész jelen pillanatban nem minősül temetőnek, vízvételi lehetőséget kell biztosítaniuk, be kell keríteniük és egy kis ravatalozót is építenének a szociális parcellára.

A városban évente körülbelül 2000 temetés van, ezek 9 százalékát állja az önkormányzat, mert a hozzátartozók nem tudják kifizetni a költségeket. A legolcsóbb temetés 120 ezer forintba kerül jelenleg Pécsen.

Sok országban egyébként bárki kiáshatja szerettei sírját – ha akarja.

A szociális temetést – amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is – az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. Az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.

Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A köztemetés igénybevétele esetén azonban a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Ezzel szemben a szociális temetés valódi díjmentességet biztosít, a hozzátartozóknak nem kell anyagi terhet vállalniuk, az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

A tárca tájékoztatása szerint az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog a köztemetésről, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, vagy a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről.

 • KIBA

  Ez nem is rossz a szociális temetés, főleg ha hozzátartozó(k) maguk ássák ki a sírgödört és mindezt díjmentesen érhető el akinek nem telik rá költsége egy rendes temetésre. 🙂

 • Éva

  Undorító! Remélem akik meghozzák ezt a törvényt a pokol tüzében égnek majd el és a családtagjaik kotorják az urnába őket is.

 • Tükepók

  Az állam nemcsak megássa a sírunkat, hanem az egyre súlyosabb adókkal, inflációval, recesszióval és hatalomkoncentrációval még bele is lök.

 • Hotter

  Azt még bele kéne venni hogy a saját sirját is megáshatja mindenki de ne a szavazófülkébe hanem a temetőbe….