Hiánycikk a tankönyv

Rövid kérdezősködésünk után kiderült, hogy alig lehet olyan iskola Pécsen, ahova időben megérkeztek a megrendelt tankönyvek. Egyik szülő azt panaszolta, hogy a hivatalos tankönyvlistáról is lemaradt egy-két kötet.

hirdetés

A tankönyvcsomagok átvételekor több gyereket és szülőt hideg zuhanyként ért, hogy egyik-másik darab nem érkezett meg. Mindez szeptember elseje körül derült ki, de sokan azóta sem büszkélkedhetnek hiánytalan csomaggal.

– Nagyon sok probléma volt a csomagokkal, azok egy jó része nem megfelelően volt összeválogatva. Van, akinek a kémia, másnak a matematika, irodalom könyv hiányik ugyanabból az osztályból. Már múlt héten jeleztük a problémákat a szállítóknak, egyelőre részsikereink vannak; lassú, s körülményes az ügyintézés – mondja Uzsalyné Pécsi Rita lapunknak, a Megyervárosi Iskolaközpont vezetője.

Tanévkezdés - Tanévnyitó Orosházán

Nemcsak a kertvárosi sulikban van viszont gond, a probléma általános Pécsen. A szülők a kereskedelmiből és a keleti városrészi intézményekből is írtak lapunknak felháborodott hangvételű leveleket. Azt mondták, hogy egyelőre csak ígéretek vannak arra, mikor lesznek rendben a dolgok.

– Van már olyan gyerek, aki megkapta, de a többség nem. Csak reménykedni tudunk benne, hogy egy-két héten belül az összes diákunknak hiánytalanul meglesz minden tankönyve – mondja Uzsalyné Pécsi Rita, aki szerint tavaly ennél nagyobb volt a káosz.

Természetesen megkerestük a KELLO Könyvtárellátó Nkft-t is az anomáliák kapcsán, de választ nem kaptuk kérdéseinkre.

Úgy értesültünk, hogy egyrészt a könyvek összeválogatásánál, másrészt a kiadóknál voltak hibák.

Magyarán: volt olyan tankönyv amelynek legyártását nem tudták időben teljesíteni a kiadók, ha pedig volt tankönyv, akkor a csomagolásnál néztek el valamit a KELLO-nál, a raktárakban.

– Most az a helyzet, hogy az a gyerek, akinek nincs könyve, a padtársáét nézi az órán, vagy ha annak sincs, akkor egy másik diák adja át a sajátját nekik. A házi feladatokat pedig úgy állítjuk össze, hogy ne kelljen használni hozzá a tankönyvet – adott némi betekintést a napi rutinba egy pécsi tanár lapunknak.