Sokkal többet tesznek, mint gondolná!

A rosszindulatú megjegyzésekkel szemben értékteremtő munkát végeznek Pécsen a közfoglalkoztatottak, számtalan felújításban működnek közre és rengeteg közösségi feladatot látnak el. Nem mellesleg mindezzel együtt évente egymilliárd forintot spórolnak a városnak. És miattuk sokkal tisztább a környezetünk is. 

hirdetés

Hat évvel ezelőtt indították el a közfoglalkoztatási rendszert, mert nem segélyt, hanem munkát akartak adni, ami találkozott az emberek jogos igényével és támogatásával is. A közmunkásokkal ráadásul komoly értékteremtés vihető véghez. Csizi Péter, pécsi országgyűlési képviselő szerint mindenkinek biztosítani kell a munka lehetőségét.

közmunka program, hl06
Számos bérlakást is közmunkások újítottak fel

– Nem volt fenntarthatóaz a szocialista kormányzatok által szorgalmazott rendszer, amelyben a segélyezés egyenértékű a munkával kereshető bérrel. A segélyalapú társadalomtól a munka alapú társadalom felé kell haladni. Mindenki számára, aki tud és képes, annak – ha éppen arra van szükség kiemelt állami segítséggel és szerepvállalással – biztosítani kell a munka lehetőségét. Az új rendszerrel pedig az is látható, hogy igazi értékeket lehet teremteni.

Pécs az egyik legnagyobb foglalkoztató 

Ez Pécsre kimondottan igaz, hiszen a vidéki nagyvárosok közül a baranyai megyeszékhelyen dolgozik a legtöbb közfoglalkoztatott. A városvezetés arra törekszik, hogy a programban részt vevők ne pusztán a közterületek, zöldfelületek gondozásában vegyenek részt, ahogy Őri László alpolgármester hangsúlyozta, mintaprogramokkal igyekeztek bevonni őket az értékteremtő munkákba, elsősorban a közösséget szolgálva.

Nos akkor nézzük, mit is végeztek el:

Lakásokat újítottak fel

– Több óvodában, iskolában  közösségi terem kialakításától, tornatermek felújításán át a külső homlokzat rendbetételéig nagyon sok mindenen dolgoztak.

Felújították a több mint tíz éve bezárt két földalatti illemhelyet a Kórház téren és Uránvárosban, a volt Mecsek áruház előtt.
Tíz önkormányzati tulajdonú bérlakás újult meg a közfoglalkoztatottak keze munkája során, de legalább száz lakó élvezi az épületekben a közös használatú területek teljes felújítását. A kétkedők megnyugtatására független mérnököt kértek fel a munkánk minőségének meghatározására és a felmérés eredménye nagyon meggyőző volt.
Saját gyártású betonelemeket használtak fel több száz méter árok burkolására, de jutott az elemekből iskolák, óvodák udvarának megújítására is.

Már értékesítésre is termelnek

Látványos eredményeket értek el a hajléktanprogramban is. A projekt indulásakor senki sem hitte volna, hogy utcán élőket fognak megtanítani varrni.

hajléktalanok foglalkoztatása, közfoglalkoztatottak01
Sikeres a varrodai program is

Aki benéz a varrodába, az ma már azt látja, hogy szalagszerű munkarendben készülnek a saját tervezésű, egyedi munkaruhák. Tavaly még csak saját használatra, ma már értékesítésre is termelnek.

Eltakarították a szemetünket is

A közterületeket kezelő Biokom Nkft.-nél jelenleg 308 közfoglalkoztatott van állományban, az általuk végzett feladatok is sokrétűek.
– A komolyabb munkák közül kiemelkedik, hogy mintegy 50 illegális hulladéklerakónál 705 köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze.
– A mezőgazdasági program keretében az egynyári növények nevelése mellett a városi csemetekertben lévő növényállományt is folyamatosan ápolják.
– A Belvíz programban csapadékelvezető árkokat burkolnak, tisztítanak, rézsüket tartják karban.
– A Közút program során az útpadkákat tisztítják meg a gyomoktól és egyéb szennyeződéstől, s a padkák tereprendezését is elvégzik.
A programok során a város tisztább és zöldebb lett, emellett pedig a programban dolgozók sok esetben a lakóhelyükön végezték el ezeket a feladatokat.

közmunka program, hl03
Az árkokat is rendbe teszik

Egymilliárdot spórolnak évente a városnak

Minden egyes évben egymilliárd forintot spórolnak meg Pécsen azzal, hogy jelentős számban – átlagosan 800-900 embert bevonva – tudnak hadra fogni közfoglalkoztatottakat, ha ugyanis a munkákat a piacról kellene megvásárolni, akkor azok ekkora összegbe kerülnének.

Az érintettek bére a bruttó 70 000 és 110 000 forint között mozog, természetesen számít az, hogy a dolgozóknak mekkora a családjuk és milyen végzettséggel rendelkeznek.

  • István Bosányi

    Persze,hogy értéket termelnek,amit nem éhbérért kellene megtenniük.Fizessenek szakmunkás bért nekik cafetériával,szerszámokkal,étkezési utalvánnyal,bérlettel,munkaruhával.Ez nem valós foglalkoztatás az amúgy is munkaerőhiánnyal küzdő balkáni piacon! 😛