Startol a színházi évad

Hat nagyszínházi és kilenc kamaraszínházi bemutatót tervez az új évadban a pécsi színház, a repertoárban opera és balett éppúgy szerepel, mint operett, vígjáték, tragédia és mesejáték. A szerdai ünnepélyes évadnyitón szó esett a szeptember második felében esedékes Pécs Nemzetközi Tánctalálkozóról és a teátrum felújított balett-terméről is.

hirdetés

Egy esztendő alatt majdnem megduplázódott a pécsi teátrumba látogató nézők száma, s kiemelt nemzeti intézményként a színház több állami támogatást is kapott. Mindezek is hozzájárultak ahhoz, hogy az épületen ebben a nyári szünetben is kisebb felújítást tudtak végrehajtani.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója mutatta be a sajtónak a felújított Eck Imre balett-termet, amelyben immár minden igényt kielégítő körülmények között készülhetnek a táncosok, sőt, a tervek szerint produkciók is helyet kapnak a klasszikus, hófehérre festett, tükrös helyiségben.

Az ünnepélyes évadnyitón a teátrum vezetése köszöntötte két Kossuth-díjas művészét, Uhrik Dóra táncművésznőt és Vári Éva Kossuth-díjas színművésznőt abból az alkalomból, hogy mindketten ezekben a napokban ünneplik születésnapjukat. A társulatnál 25, illetve 50 éve dolgozók is ezüst- illetve aranygyűrűt vehettek át Rázga Miklóstól.

Emellett kiderült az is, hogy a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Nemzeti Színház közötti megállapodás megerősítésével a Pécsi Balett és a PTE Táncoló Egyetem kapcsolata folytatódik. Erről Bódis József rektor szerződésben állapodott meg a színházigazgatóval.

Az évadnyitón elhangzott, hogy az elmúlt években az opera- és a balett-tagozat erősödött a teátrumon belül. Gulyás Dénes zeneigazgató azt mondta, a közönség kedvezően fogadta a beavató színházi, iskolai és az operairodalmat bemutató előadásokat, ezért azokat a jövőben folytatni kívánják. Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója arról számolt be, hogy a korábbi kettővel szemben a balettművészek az új évadban három előadással jelentkeznek, és a Diótörő című interaktív táncház helyszíne a megújult terem lesz.

A részletekről megtudtuk, az első előadás a nagyszínházban ősszel Szirmai Albert, Bakonyi Károly és Gábor Andor Mágnás Miska című nagyoperettje lesz Méhes László rendezésében. Szophoklész és Faragó Béla félig tragédiaként, félig operaként jelzett Antigoné című művét maga a színigazgató viszi színre, Csajkovszkij Diótörő című balettelőadását Vincze Balázs és Zachár Lóránd koreografálja.

Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát ugyancsak Méhes László, Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját Nagy Viktor, Jókai Mór-Böhm György-Korcsmáros György A kőszívű ember fiai című romantikus színművét Böhm György rendezi.

Az N. Szabó Sándor teremben Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködéseként láthatja a közönség Bérczes László rendezésében, José Sanchis Sinisterra Jaj, Carmela című művét Carlos Rodero viszi színre.

A kamaraszínházban látható majd a Frank L. Baum Bognár Róbert Várady Szabolcs Óz, a nagy varázsló című zenés mesejátéka Schlanger András rendezésében, valamint Rideg Sándor és Tímár Péter Indul a bakterház című falusi bohózata is, amelyet Böhm György rendez és a Pécsi Nyári Színházzal közösen mutatnak be.
Alfred Hitchcock filmje alapján készül a 39 lépcsőfok című krimi-vígjáték Horgas Ádám rendezésében, a Csukás IstvánDarvas Ferenc Ágacska című zenés mesejátékát Naszlady Éva, Donizetti A csengő című operáját Ottlik Ádám viszi színre.

A Pécsi Balett a H-arcok című táncműsorral jelentkezik, a koreográfus Zachár Lóránd és Cameron McMillan lesz, Egressy Zoltán Három koporsó című romantikus abszurdját rendezőként Dömötör Tamás jegyzi.
Idén is megrendezik, immár hetedszer, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. Ez szeptember 19. és 22. között hat színvonalas táncelőadást kínál az érdeklődőknek; többek között a Szegedi Kortárs Balett és a Győri Balett művészei is fellépnek majd a rendezvényen.

  • azta

    Elég volt tegnap!

  • Gizella

    Bízom benne, hogy folyamatosan javul, bővül a repertoár és hamarosan Alföldi Róbert remek új István a király rendezését is megcsodálhatjuk.