Szakítás és széthúzás

Megszakította az önkormányzati választások előtti tárgyalásokat a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció a szocialistákkal. Minden körzetben saját jelöltjük lesz és a polgármesteri pozícióra is saját embert keresnek. Kunszt Márta, Toller László egykori helyettese elvállalná, ha felkérnék.

hirdetés

Bár az országgyűlési választásokon megtörtént az összefogás a baloldali pártok között, Pécsen ősszel bizonyosan nem lesz ebből semmi. A Demokratikus Koalíció a minap jelentette be, hogy megszakította az önkormányzati választásokon való együttműködésre irányuló tárgyalásait az MSZP-vel és az Együtt-PM helyi szervezeteivel.

– Olyan feltételeket támasztott az MSZP és az Együtt-PM civil polgármesterjelöltje (több helyről megerősítették már lapunknak, hogy Kovács Ágnesről, a pécsi rendelőintézetek volt igazgatójáról van szó), amelyeket nem tudtunk vállalni – jelentette ki lapunk megkeresésére Kunszt Márta, a DK helyi koordinátora.

Kunszt még képviselőjelöltként sem indulhatott volna, ha belemennek
Kunszt még képviselőjelöltként sem indulhatott volna, ha belemennek

A részletekről megjegyezte: például kikötötte a jelölt, hogy csak olyan képviselői aspiránsokat látna szívesen, akik korábban egyetlen, a város eladósodásához vezető előterjesztést sem szavaztak meg a pécsi közgyűlésben. – Gyakorlatilag az elmúlt ciklusok egyetlen képviselője sem jöhetett volna tehát számításba, ez vállalhatatlan számunkra – szögezte le a politikus.

Kunszt Márta megerősítette: minden körzetben saját képviselőjelöltjük lesz október 12-én és a polgármesteri posztra is saját embert keresnek. Kérdésünkre, hogy amennyiben őt felkérné a DK, vállalná-e a megmérettetést, határozott igennel felelt.

Berkeczék akkor hajlandóak a közös indulásra, ha nincs a jelöltek között olyan, aki részt vett a korábbi pécsi városvezetésekben
Berkeczék is húzódoznak…

Megkerestük az Együtt-PM regionális politikai igazgatóját is, aki azt mondta, Kovács Ágnes személyében egy támogatható jelöltet találtak, ők továbbra is tárgyalnak az MSZP-vel a közös jelöltállításról.

– Az egyik feltételünk, hogy ne indítsunk olyan képviselőjelöltet, aki szerepet vállalt a korábbi pécsi városvezetésekben, s ezért a régi fiaskók miatt felelősség terheli. Ebben partner az MSZP. A konkrét dolgok eldöntése a jövő héten történik meg – mondta Berkecz Balázs. Ő reméli, hogy a DK álláspontja megváltozik. Kunszt erre ugyanakkor azt mondta: kizárt.

Gulyás Emil, az MSZP-sek városi elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, a DK döntésétől függetlenül ők továbbra is a megkezdett forgatókönyv szerint haladnak a jelöltállítással, s két hét múlva a pécsiek elé is tárják, kikben gondolkodnak.