Százmillió a Horvát Színház befejezésére

Százmillió forintos kormányzati hozzájárulással fejeződhet be az új Pécsi Horvát Színház építése. Ezt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Csizi Péter országgyűlési képviselő jelentette be pénteken Pécsen. A pécsi honatya szerint ha minden akadálytalanul zajlik, akkor jövő nyárra elkészülhet a teátrum.

hirdetés

Az új Pécsi Horvát Színház alapkövét 2014. április 2-án tették le. A munkálatokat azonban a kivitelező cég nem fejezte be határidőre, ráadásul a környező ingatlanokban is kárt okozott. Az önkormányzat szerződést bontott a vállalkozóval, az azóta eltelt időszakban pedig gyakorlatilag leállt a kivitelezés.

Csizi Péter elöljáróban elmondta, az eddigi pályáztatások és közbeszerzések során kiderült, hogy a rendelkezésre álló összeg nem elegendő a beruházáshoz, jelentős forrás hiányzik.

Már tavaly tavasszal letették az alapkövet
Már több mint két éve letették az alapkövet

– Éppen ezért kerestem meg a kormányt, hogy a várossal közösen próbáljunk megoldást találni erre a lassan két éve húzódó problémára. Aminek különösen fontos, hogy vége legyen, hiszen a horvátság az egyik legerősebb és egyik legnagyobb számú nemzetisége az országnak, és Pécsnek is. Jó kapcsolatokat ápolunk horvát településekkel, sőt, nemrég a horvát köztársasági elnök asszony is járt Pécsen, tehát természetes, hogy a horvátság iránti partnerség és tisztelet jegyében ezt a problémát meg kell oldanunk.

A pécsi országgyűlési képviselő hozzátette, külön örül annak, hogy a kabinet – mint már annyiszor – ismét a pécsiek és a Pécsen élő horvátok megsegítésére fordult, amikor 100 millió forintos támogatásáról biztosította a pécsi önkormányzatot.

soltész - g
Csizi Péter és Soltész Miklós szerint is szükség van a teátrumra

Soltész Miklós államtitkár szerint aki ismeri a pécsi belvárost és az alatta húzódó pincerendszert, az tudja, hogy nem egyszerű építkezni a területen, ez (is) az oka annak, hogy nem valósult meg az eredeti határidőre a teátrum megépítése. A politikus hozzátette, hogy a Pécsi Horvát Színház az egyetlen a világon, amely Horvátországon kívül, horvát nyelven működik, ad elő darabokat – ezért is kiemelten fontos a kormány és az EMMI számára, hogy mihamarabb befejeződjön a projekt.

Az eredetileg 560 millió forintos állami támogatás segítségével induló beruházás végső költsége tehát a mostani 100 milliós állami hozzájárulás – és a pécsi önkormányzat által biztosítandó további 50 millió forint – révén közel 800 millió forintra hízik. A projekt a remények szerint legkésőbb 2017 nyarára be is fejeződhet.