Százmillióból újul meg a zsinagóga

A felújított zsinagóga beltere

zsinagóga felújítás9

hirdetés

Több egyházi beruházás mellett összesen mintegy 110 millió forintból indul a pécsi zsinagóga belső restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállítás kialakítása is februárban.

A javarészt uniós finanszírozású, több más pécsi egyházi érték felújítását célzó program keretein belül lezajló fejlesztés az 1864 és 1868 között, Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján létesült épület belső falait, az orgonát és az emeleti részt is érinti.

zsinagóga felújítás6

– A város egyik feladata, hogy az egyházakat, valamint azok kulturális, oktatási, történelmi értékeit felkarolja, népszerűsítésüket segítse. Ezért pályáztunk egy olyan uniós programra, amellyel összesen 400 millió forintot költhetünk. Önmagukban is fontos fejlesztések ezek, de a turizmus élénkítése szempontjából is kiemeltek – mondta Hoppál Péter, oktatási és kulturális bizottsági elnök a szerdai sajtótájékoztatón.

zsinagóga felújítás5

– Az épület külső felújítására tíz évvel ezelőtt került sor, belső rekonstrukciója azonban eddig elmaradt, így műszaki állapota csak felújítás után válik megfelelővé az új kiállítótér kialakítására – indokolta, miért éppen az épületbelső áll a munkák középpontjában.

zsinagóga felújítás10

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke arról számolt be, hogy a felújítás során kijavítják a freskókat, megszüntetik a zsinagóga beázásait, az épület első emeletén a padok áthelyezését követően pedig kialakítják a pécsi és baranyai zsidóság történetét feldolgozó kiállítást. A tárlat részletesen bemutatja a zsidók polgári és gazdasági életét, a pécsi családok életmódját, a hitközség históriáját, valamint emléket állít a mártírok számára is.

zsinagóga felújítás12

A 19 millió forintból létesülő kiállítás már a nyárra elkészül, míg a 92 millió forintos restaurálás és a belső építési munkák várhatóan egy éven belül valósulnak meg.

[box title=”400 milliót költenek összesen” box_color=”#ab2b2b”]Az „Értékes Pécs” programban – amelynek része a zsinagóga felújítása is – egyházi és a valláshoz köthető épületek újulnak meg és létesülnek Pécsen, a jövő év elejéig tartó beruházásokra összesen 400 millió forintot költenek. A programban a zsinagóga felújítása mellett az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogató Központot új technikai eszközökkel látják el, finanszírozzák a tavasszal a nagyközönség előtt megnyíló első magyarországi középkori egyetem épületébe tervezett kiállítás létrehozását is, látogatóközpontot létesítenek a belvárosi református templom mellett, orgona épül a kertvárosi református templomban és befejeződik az épület belső terének fakazettás díszítése. Emellett egy szerb ortodox imaházat is építenek, amely lehetővé teszi, hogy az egykor Szentendrére szállított baranyai szerb ortodox ikonosztázokat Pécsre visszavigyék és bemutassák.[/box]

 • Re: J-nek

  Rendben van kisfiam ! Egyes – leülhetsz !
  Mindenesetre – ha mennél a Zsolnayba – a magadfajták közé- majd viselkedj!… ha kérhetném.

 • J

  Ez a belső tér tökéletesen alkalmas Jobbik nagygyűlés megrendezésére. A kör alakú ablak alatt azt a vicces giccses vackot le kell bontani, és 2-3 m magasságban kell oda építeni egy vasbeton podesztet, máris tökéletes a tér. A hitelesség kedvéért piros-fehér-fekete festést is kaphatna. A bejáratnál pedig ki lehet alakítani egy kisebb közösségi teret wc-ékkel, vendéglátó egységgel, ahol többek között disznóhúsos szendvics kapható. Ha ötlet kell, az mindig van….;)

 • vackor

  Széchenyi terv

 • vackor

  Hát tényleg ráfér már a felújítás, de mit keres a templomban a plakát? Új Széchenyi ter. Nem odavaló!