Százmilliókat kérhetnek vissza

Pécsi és baranyai érdekeltségű cégek is felkerültek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség “átláthatatlansági” listájára. Ha valóban bebizonyosodik, hogy a társaságokkal nincs minden rendben, akkor akár közel 450 milliót kell visszafizetniük. 

hirdetés

Korábban a Miniszterelnökség már bejelentette, azon vállalatok, amelyek felkerülnek az NFÜ listájára, visszafizethetik a pályázati támogatásokat. Amennyiben erre önszántukból nem hajlandóak, akkor akár a bankszámlájukról emelik le a szóban forgó összeget. A listára azok kerülhetnek fel, akiknek a tulajdonosi szerkezete nem átlátható, azaz off-shore hátteret gyanítanak a cég mögött.

Az NFÜ honlapján szerdán közzétett jegyzékben szerepel a Csányi Sándor nevével fémjelzett, Mohácson, Bólyban is megtalálható Bonafarm-csoport egyik tagja, a Bonafarm Kft. A cég 2012-ben nyert el 220 millió forintot a gazdaságfejlesztési operatív program keretében.

Éder Tamás, a cég pr-igazgatója közölte, meglepetéssel értesültek a történtekről és csak félreértésről van szó. A Bonafarm Csoport minden egyes tagjának egyértelmű és átlátható a tulajdonosi szerkezete. A Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. közvetve ugyan, de 100%-ban az OTP-vezér, Csányi Sándor tulajdona – mondta Éder, aki hozzátette: félreérthető a támogatási adat is a honlapon, mert úgy tűnik, mintha a Bonafarm cége egyedül kapta volna a 220 milliós támogatást, holott a pénzből a Kaposvári Egyetem is részesült.

A jelenlegi állapot valóban ezt mutatja, ám 2012-ben még a vállalat egyik birtokosa volt a szingapúri CSIM Pte. Ltd., amely 2008 óta volt tagja a cégnek.

De szintén komoly összeget fizettethetnek vissza a pécsi internetes szolgáltatóval, a Drávanet Zrt.-vel. A prosperáló, a szakmai körökben országosan is ismert vállalkozás két pályázaton szintén közel 200 millió forintot nyert el. Úgy tudjuk, hogy e vállalatot is váratlanul érte a lépés, mivel a cég magyar kézben van. Kerestük a Drávanet vezetőit is, ám egyelőre nem jeleztek vissza megkeresésünkre. A Drávanetnek 2009-2010 között volt egy Seychelles-szigeteki tulajdonosa, ám az megvált részvényeitől.

Külön érdekesség, hogy egy 6 millió forintos pályázat kapcsán a Pécsi Kispiac Kft. is felkerült a listára. A vállalat vezetőjét szintén nem sikerült megszólaltunk, jelenleg külföldön tartózkodik. Ugyanakkor ismert, ez a cég lenne hivatott a Felsőmalom utcában kialakítani az új kispiacot. A kft. kisebbségi részben a Pécs Holding Zrt. birtokában van, a többségi része viszont a Minerva-Udvar Kft.-é. Ez utóbbi cégnek a  Seychelles-szigeteki  Navarro Worldwide Ltd. is a tulajdonosa. A kispiac ügyében korábban többször is nyilatkozott Máté Gábor, de most azt mondta, nem dolgozik már a vállalatnál. Az Opten.hu adatbázisában azonban az szerepel, hogy ő az egyik birtokosa a MinervaUdvarnak.