Szebb iskolák és óvodák várják a gyerekeket

Az Éltes Mátyásban is nagy a munka

Több pécsi iskola, és még több óvoda és bölcsőde újult és újul meg idén. Az iskolák már megszépülve várják a pécsi diákokat, az ovik és a bölcsik viszont ideiglenes átköltöztetésük után új helyeken nyitnak majd meg, míg tart a felújításuk, melyre a város több százmillió forintot fordít.

hirdetés

Nemsokára indul a tanév, az írószerboltokban hegyekben állnak az akciós spirálfüzetek, a diákok már előre szenvednek, a pécsi iskolák és óvodák viszont megszépülve várják őket, ugyanis míg a nyári szünetben a gyerekek kikapcsolódnak és lazulnak, addig a pécsi sulikban és az ovikban ilyenkor kerül sor az éves felújításokra.

Általános ráncfelvarrások és iskolafelújítások

Bognár László, a pécsi kulturális és köznevelési bizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy azokban az oktatási intézményekben, melyek fenntartásáért és működéséért a városi önkormányzat felel, a nyári szünet alatt több különböző felújítási munka is zajlik, hiszen ilyenkor lehet gond nélkül elvégezni az olyan karbantartási feladatokat, melyek nagyobb zaj- és porterheléssel járnak.

A Kodályban is szebb lesz kicsit a sulikezdés
A Kodályban is szebb lesz kicsit a sulikezdés

Ilyen munka például – folytatta Bognár – a tantermek és a folyosók tisztasági festése, a hideg- és meleg vizes rendszerek javítása, a fűtés rendbetétele, de ilyenkor kerül sor az intézmények lépcsőinek, járófelületeiknek és falaiknak renoválására is, ahogy a baleset-megelőzési munkákra, és az udvarokon álló fák gallyazására is.

Bognár László kifejtette, hogy az ezekhez a feladatokhoz szükséges anyagok és eszközök beszerzése már tavasszal megtörtént, a felújításban pedig az oktatási intézmények karbantartói és az önkormányzat alkalmazottai is részt vettek és vesznek.

Az Éltes Mátyásban is nagy a munka
Az Éltes Mátyásban is nagy a munka

Ezek az alapvető felújítási munkák minden évben végbemennek a pécsi iskolákban és óvodákban, de a város finanszírozási lehetőségeihez mérten – mondta a kulturális és köznevelési bizottság elnöke – minden évben lehetőség nyílik további felújítások elvégzésére is. Pécsett pedig sok ilyen komolyabb renoválás és épületfejlesztés zajlik jelenleg, és fog is.

Az Éltes Mátyás tornacsarnoka is megújul
Az Éltes Mátyás tornacsarnoka is megújul

Az Éltes Mátyás szakiskolában például a tornateremben történtek nagy változások, új parkettát és lambériát kapott ugyanis a terem, valamint egy falfelületét tükrökkel borították be.

A Jurisics utcai suliban is van dolog bőven
A Jurisics utcai suliban is van dolog bőven

A Kodály Zoltán Gimnáziumban lecserélték az összes rozsdás nyílászárót, a Jurisics Utcai Általános Iskolában pedig a mosdók teljes felújítása történt meg. A Móricz Zsigmond téri óvodában is teljes nyílászáró-cserére és a külső falak kifestésére is sor került.

Megszépülnek és költöznek az ovik és a bölcsik

Idén nyáron a város az ilyen munkák elvégzésére elkülönített forrásait inkább az óvodák és bölcsődék felújítására fordította – hangsúlyozta Bognár. A források egy részét – több százmillió forintot – idén a szépülő óvodák és bölcsődék ideiglenes átköltöztetésére fordítják, hiszen a nagyobb lélegzetű munkák egész évben eltartanak ezekben az intézményekben.

A gyerekek új, szebb ovikba mehetnek majd vissza
A gyerekek új, szebb ovikba mehetnek majd vissza

Az önkormányzat az ovi- és bölcsi-épületek alapvető külső és belső korszerűsítéseket kívánja megvalósítani, tehát szükséges lesz az épületek külső hőszigetelésének fejlesztése, a nyílászárók cseréje, valamint a vizes helyiségek, a gépészeti egységek és az elektromos hálózat is megújul majd ezekben az intézményekben. A fejlesztést követően – hangsúlyozta Bognár –, a gyermekek a kor igényeinek megfelelő bölcsőde és óvoda épületeket vehetnek majd igénybe.

Szépül a Móricz Zsigmond téri ovi
Szépül a Móricz Zsigmond téri ovi

De kik is költöznek és hova, a felújítások ideje alatt? A Keleti Városrészi Óvoda Vasasi Tagóvodája (bruttó 137 és fél millió forintból újul meg) a Pécs-Vasas B. utca 1/1 szám alatt található, egykori óvoda épületébe kerül át, a szinte teljesen megújuló Bornemissza Gergely Utcai Óvoda (bruttó 270 millióból újul meg) a Nagy Lajos Király útján található volt Miroslav Krsa horvát óvoda épületébe költözik, míg a Hajnóczy József Utcai Óvodát (bruttó 170 millió forintból újul meg) a Bánki Donát Utcai Iskola fogadja be. A bölcsődék terén a következő változásokra lehet számítani: a Kiskuckó Bölcsőde a Csoda Bölcsődébe költözik, a Mandula Bölcsődének pedig a Fészek Bölcsőde és a Törpike Bölcsőde ad majd helyet. A fenti ovik és bölcsik tehát a 2016/2017-es tanévet már ezeken az új helyeken kezdhetik meg.

A Hajnóczy utcai suli is megszépült a nyáron
A Hajnóczy utcai ovi is megszépül

Ezen felül érdemes tudni, hogy a volt Anikó Utcai Általános Iskola épülete a felújítását követően fogja vendégül látni Testvérvárosok terei (bruttó 438 millió forintból újul meg) és Siklósi úti óvoda (bruttó 320 millió forintból újul meg) kis lakóit. Erre előreláthatóan idén október vége és november eleje környékén már lehetőség is lesz.

Az óvoda- és bölcsődefelújítások elkezdésére a költözések után kerülhet sor – mondta Bognár –, a munkálatok befejezése várhatóan egységesen 2017. július 31-ig megtörténik.