Szekszárdra kerülnek a pécsi légi mentők

Magyar-román kutató-mentõ gyakorlat Szentesen

hirdetés

Egy minisztériumi bejelentés szerint a következő időszakban komolyan átalakítják a légi mentést. A hét magyarországi helyszín közül jelenleg négy – a pécsi is – bérelt, a cél pedig, hogy új bázisok kialakításával kiváltsák ezeket. A pécsi bázis meg fog szűnni és helyette Szekszárdon alakítanak ki újat.

600 millió forintból négy új légi bázis kialakítását tervezi az Országos Mentőszolgálat – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A légi mentési feladatok ellátását jelenleg hét légi bázisról hét géppel végzik. A bázisok közül három – a balatonfüredi, a szentesi és a budaörsi – “minden szempontból kielégíti a folyamatos üzemelés támasztotta követelményeket”. A másik négy bázist – a sármellékit, a pécsit, a miskolcit és a debrecenit – jelenleg bérlik, ezért alakítanának ki négy új bázist.

Elrepülnek?
Elrepülnek?

– A légi bázisok helyszínei Hajdúsámson, Szekszárd, Mályi és Sárvár lesznek, azaz a pécsi bázis megszűnik és Szekszárdra kerül, várhatóan jövő év negyedik negyedévében már az új rendszerben működik a légi mentés – közölte lapunkkal Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Pécsen egyébként a helikopter fűtetlen hangárban áll, emiatt sokszor nem is tudnak felszállni télen, mert befagynak a kapuk – tudtuk meg Győrfitől.

– Az új szekszárdi bázissal nagyobb területet tudunk lefedni, 15 percen belül ott tudunk lenni, ahol szükség van ránk. 173 ezer emberrel többet érünk így el majd, mint most – tette hozzá az igazgató.

A változás előtt alakítanak ki egy vadonatúj sürgősségi központot Pécsen, ahol várhatóan nagyobb szakmai támogatással és gyorsabban lesznek képesek a balesetet szenvedetteket ellátni.