Elszívhatják a közmunkásokat is

Mi lenne, ha kevesebb közmunkás dolgozna Pécsett? Kevesebb láthatósági mellény, kevesebb seprés és munkazaj, de mindezt a város és a pécsiek sínylenék meg a legjobban.

hirdetés

A közfoglalkoztatást és a közmunkásokat egyaránt érintő átalakításokat tervez a kormány. A Napi Gazdaság szerint ugyanis nyár végére 260 ezerre emelkedhet a közfoglalkoztatottak száma. A változtatások a tervek szerint egy érdekes kiegészítést is tartalmaznak. Magasabb bérért ugyanis idénymunkát is vállalhatnak a mezőgazdaságában. A közfoglalkoztatottak tehát kölcsönadhatóak, kiközvetíthetőek lehetnek.

Nemcsak árkot tisztítanak
Nemcsak árkot tisztítanak

De mit jelent ez a pécsi közfoglalkoztatási program szempontjából? Sárkány Béla, Pécsi Városgondozási NKft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy ha ezt a tervezetet bevezetnék most Pécsett, az katasztrofális helyzeteket teremtene. Ugyanis jelenleg Pécsett a 850 helyre 600 közmunkás jut, ha pedig ennek a tervezetnek megfelelően a nagyobb jövedelemért kiközvetíthetik a közmunkásokat, az – ha csak a munkások fele menne el – azt jelentené, hogy nem jutna elég ember a város megtisztítására.

Jelenleg Pécsett több ingatlanfelújítás is zajlik a városban százmilliós értékben 5-6 közmunkás-brigád bevonásával. Ha ezeknek a munkacsapatoknak a fele elmegy epret szedni Pécs mellé, az azt jelentené, hogy az építkezések nem fejeződnének be időre és nyilván kevesebb pénzt kapnak a munkáért.

Kérdésünkre, hogy kinek éri meg ez a program, Sárkány azt mondta, hogy szerinte senkinek. A pécsi közfoglalkoztatottak ugyanis beépültek már a köztisztasági programba, 3 millió négyzetméternyi hulladékot takarítanak el, ha pedig ehelyett több pénzért esetleg nyári idénymunkát végeznének az bénítóan hatna a városra, „megfulladnánk a szemétben”.

A törvénytervezet szerint a jövőben a közmunkások álláskeresőként lennének nyilvántartva, amit Sárkány helyesnek tart, ugyanis ők is álláskeresésre, és a piaci körülményekre készítik fel a programban résztvevőket.