Szenes: ahol 20 forint volt az első Kispál-koncert

Indul a nagy Szenes-szépítés

Ismert pécsi épületek és arcok fognak virítani a jelenleg épp nagy szépítési és ráncfelvarrási munkálatoktól hangos kultikus egyetemi szórakozóhely, a Szenes falairól. A közösségi finanszírozás keretében kicicomázott népszerű klubban például ott lesz Beck Zoli, Lovasi András, vagy épp egy ismert pécsi hajléktalan karikatúrája. Már alig várjuk!

A Szenest minden pécsi egyetemista ismeri. A Pécs kulturális- és buliéletét meghatározó klubban indult a Kispál és a Borz, valamint a 30Y pályafutása, nem mellesleg pedig az itt tanulók amolyan központi, családias, barátságos menedékeként is funkcionál hosszú évtizedek óta. Lehet itt tanulni, netezni, társasjátékozni, haverkodni és eszmét cserélni, enni-inni, és természetesen a megannyi itt rendezett partin kirúgni a ház oldalát.

Indul a nagy Szenes-szépítés
Indul a nagy Szenes-szépítés

A pécsi klub pedig jelenleg új külsőt kap, amit az idelátogatók, vagy az itt „élők” tűkön ülve várnak. Tóth Barbara, a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának HÖK-elnöke szerint a megújulásra azért volt szükség, mert a Szenes a legutóbbi, 2013-as átalakítása során a hely ugyan megváltozott, de nem feltétlenül előnyére. A sok-sok léc és raklap az alapvetően sötét helyen nem dobta meg a hangulatot, a higiéniára is volt ekkoriban panasz, valamint a hely nem volt épp tűzbiztosnak sem nevezhető a rengeteg fa beépítésével.

A Székesegyház a Szenes falán
A Székesegyház a Szenes falán

Mindez azonban lassan a múlté, megkezdődött ugyanis a Szenes ráncfelvarrása, mégpedig nem is akármilyen módon. Tóth Barbara kifejtette, hogy a Szenes vezetősége és a HÖK közösen indított egy közösségi finanszírozási projektet, melyben arra kérték a Szenest szeretőket, hogy támogassák a felújítási munkálatokat, akármekkora összeggel. Persze a koncepció korábban már körvonalazódott, hiszen egy egyetemisták körében végzett internetes közvélemény-kutatás során kiderült, hogy sokan látnák szívesen a város fontos, kedvelt, populáris arcait, helyszíneit a klub falain. Ezután jött az online adakozás, melynek során 85 ezer forintot sikerült a falfestésre összekalapozniuk. A következőkben a külső pavilon térkövezését is tervezik, arra még nem gyűlt össze elegendő pénz.

Hosszú Norbert alkot
Hosszú Norbert alkot

Érdekesség, hogy az adományokat beküldők – bizonyos összeghatárokhoz kapcsolódóan – ajándékokat is kaptak. Azok, akik csak egy eurót adtak, matricacsomagot kapnak, akik 10-et, azok például Szenes koncert-és bulibérletet, akik viszont nagyvonalúan 85 eurót utaltak a klubnak a bérlet mellett a Szenes falára is felkerülnek, a nem akármilyen társaságba.

Az új Szenes falain ugyanis olyan kultikus, ikonikus pécsi arcok karikatúrái kapnak majd helyet, mint például Beck Zoli a 30Y frontembere, Lovasi András és a Fishing on Orfű szervezőcsapata, vagy a belváros egyik legismertebb kéregetője, „Kispénz Géza”. A Hosszú Norbert (alias Elvis) által készített arcképcsarnok pedig folyamatosan bővülni fog. A humoros karikatúrák Pécs nevezetes helyszínein őrültködnek, a Mecsekoldalban, a Dzsáminál, a Székesegyháznál, és persze a TV-toronynál. Utóbbiakat Elvis már el is kezdte felfesteni.

A Dzsámi is helyet kap
A Dzsámi is helyet kap

A kezdeményezést Beck Zoli nagyon jó ötletnek tartja, lapunknak elmondta, hogy a Szenes „állati fontos” helye Pécs zenei- és egyetemi színterének, amit mindenképp meg is kell őrizni. Voltak jobb és rosszabb időszakai is a klubnak – emlékszik vissza –, az azonban, hogy az idejárók igényének és ízlésének megfelelő, laza új külsőt kap, azt jelzi, hogy a Szenes újra erős lesz. A 30Y egyébként a Szenesben adta első telt házas buliját, a 2006-os Csészényi tér című lemezüket ugyanis itt mutatták be a srácok.
– Őrület volt, káosz, tömeg, és gyenge hangosítás – mesélte Beck, majd hozzátette, hogy a koncertet egyszer meg is kellett szakítani, mert az első sorban összepréselődött srácok egyike beleöntötte a sörét az egyik erősítőbe, ami tropára ment. Ennek ellenére a hangulat fergeteges volt – mondta. Az tehát, hogy a 30Y írt is egy számot a klubról, nem véletlen.

A TV-torony készül éppen
A TV-torony készül éppen

Lovasi András, a Kispál és a Borz, valamint Kiscsillag frontembere elmondta, hogy meglepetésként érte a hír, miszerint felkerül a Szenes falára. Megtiszteltetésnek könyveli el, de csak remélni tudja – mondta nevetve –, hogy felismerhető lesz a róla készült rajz. Hozzátette azonban, hogy Kispál András is megérdemelné, hogy a falra kerüljön.

Annak ellenére, hogy mostanában már csak évente egyszer „esik le” a klubba, a zenész elmondta, hogy a Szenes egy fontos hely volt, és remélhetőleg az is marad. A Kispál és a Borz számára mindenképp az volt, hiszen itt próbáltak a kezdetek kezdetén, és itt adták első koncertjüket is 1989-ben. Lovasi szerint nem volt rossz koncert, és ha valóban annyian ott voltak, mint ahányan ezt állítják, akkor bizonyára telt ház volt. A jegy árára is emlékszik: 20 forint volt. Egyébként az akkoriban a Szenesben kapható „igazi NDK-s alumínium-sütőben” készült párizsis melegszendvics ízét még mindig érzi – tette hozzá végezetül.