Buli ingyen dolgozni?

Két esztendeje rögzítették törvényben: ötven órát kell önkéntes, ingyenes munkával eltöltenie azoknak, akik érettségit akarnak szerezni. Mindezt tanórákon felül, szabadidőben. Bármilyen meglepő: a pécsi diákok bulinak fogják fel a dolgot, s még többet is dolgoznak, mint kellene.

hirdetés

Évente egyre többen dolgoznak önkéntesként a pécsi diákok közül, hiszen felmenő rendszerben vezették be az új rendszert tavalyelőtt. Pécsen kezdetben tanácstalanság volt, s féltek is az intézmények, hogy képtelenek lesznek biztosítani a partnereket, de mára bebizonyosodott: jól működik az önkéntesség rendszere.

– Nálunk nyolc tanár és egy igazgatóhelyettes végzi az utólagos követést, vagyis azt, hogy melyik helyen pontosan milyen feladatot és milyen minőségben látott el a diák. A tapasztalatok kiválóak; olyannyira, hogy sok diák nemcsak az ötven órát teljesíti, de ezen túlmenően is rendszeresen önkénteskedik – mondja Zalay Szabolcs, a Leőwey igazgatója.

Nekik is besegítenek
Nekik is besegítenek

Tarnai Gábor, aki a Babits Gimnáziumban felügyeli a közösségi szolgálatot, azt mondja: a fiatalok szeretik a több – három-négyórás – elfoglaltságokat jelentő feladatokat. Többek között sportrendezvényeket biztosítanak, de a PTE botanikus kertjében is besegítenek különböző munkákkal. Hozzátette: közel száz partnerrel vannak leszerződve, s egyre több civil szervezetnek is dolgoznak a fiatalok.

Ennek oka, hogy olyan szervezetek jelezték részvételüket a programban, amelyek vonzóak a gyerekeknek. Például a katasztrófavédők, állatmenhelyek, az állatkert vagy éppen a hajléktalanellátók és a szenvedélybetegekkel foglalkozó szervezetek.

– Most tizenöt, de hamarosan húsz iskolával lesz szerződésünk. Talán azért választanak bennünket, mert olyan dolgokba kapnak bepillantást, amelyekbe egyébként nem – mondja a megyei katasztrófavédők sajtófelelőse, Sárkány Sándor. Náluk van, aki a tűzoltáshoz szükséges eszközök karbantartásában vesz részt, más irodai munkát vállal, megint más egy gyakorlat során a sérültet alakítja statisztaként.

De nagyon kapós a Misina Állatmenhely is, ahova például tömegesen járnak kutyát sétáltatni, állatokat gondozni vagy éppen kertészkedni a fiatalok. Itt már mintegy félezer pécsi tanuló fordult meg, s ebben a tanévben is az egyik legkapósabb önkéntes helyszín.

Bár elsőre nem tűnhet vonzónak, a pécsi hajléktalanellátásért felelős Támasz Alapítványnál is sokan megfordultak.

– Tavaly a Babitsból érkeztek hozzánk, de idén jóval nagyobb az érdeklődés. Programok, rendezvények megszervezését végzik lelkesen. Csak pozitívat tudok róluk mondani – mondja Hajdu Krisztán, az alapítvány szakmai vezetője.

Szatyor Miklós, az állatkert vezetője szerint sincs gond a fiatalokkal, sőt, a piszkos munkát is szívesen elvállalják, hiszen nemcsak a terráriumi rendezvények megszervezésében vesznek részt, hanem a kifutókat is takarítják.

[box title=”Négyezren dolgoznak most”]Páva Péter tankerületi igazgató lapunkkal azt közölte, a diákok elsősorban a közösségek jobbítása és gyarapítása érdekében végzett tevékenységekben tudnak részt venni. Ebben a tanévben a 9-11. évfolyamosok létszáma közel négyezer fő, ennyien dolgoznak önkéntesként.[/box]