Szigorúbban ellenőrzik a nyelvvizsgákat

Gyanúsan sikeresnek tartja a jelenleg is zajló Diplomamentő Programot a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ. A szervezet ezért a jövőben gyakrabban és szigorúbban ellenőrzi a nyelvvizsgákat. Pécsen is népszerű a diplomamentő program, az eddigi képzésekre mindig túljelentkezés volt.

hirdetés

A tavaly indult, hárommilliárd forintos költségvetésű diplomamentő programra azok jelentkezhetnek, akik még nem rendelkeznek az oklevélhez szükséges nyelvvizsgával. Elindítása óta jelentősen megnövekedett a nyelvvizsgázók száma, hiszen a program révén jelentős kedvezménnyel végezhetők el azok a nyelvi kurzusok, amelyek segítséget nyújtanak az érintettek számára a kívánt cél – a középfokú nyelvvizsga – eléréséhez.

Több hallgató több vizsgát jelent, ám az akkreditációs központnál a hírek szerint az szúrt szemet, hogy a nyelvvizsgák esetében szokásos 60-65 százalékos sikeresség a mostani program során közel 90 százalékos, azaz tízből kilenc pályázó sikeresen teljesíti a vizsgát. Ezért augusztustól egyebek mellett a helyszíni ellenőrzések számának emelésével igyekeznek megőrizni a vizsgák tisztaságát.

nyelviskola-nyelvoktatas-nyelvtanitas-angol-tanfolyam3

A növekvő eredményesség azért is szembetűnő, mert Pákozdi Szabolcs, a programot koordináló Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezető igazgatója korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a képzésre való bejutáshoz szükséges nyelvi szintfelmérőkön csak minden második jelentkező volt sikeres, azaz a jelöltek fele nem rendelkezett a programra kerüléshez szükséges, minimálisan elvárt alapszintű nyelvtudással.

A program keretein belül eddig Baranya megyében 31 támogatott képzés indult, ebből 26 Pécsen zajlott – tudtuk meg Tamaskó Annamáriától, az OFA munkatársától.

– Az országos átlagnak megfelelően az angol nyelvű képzéseink iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A meghirdetett képzésekre 310-en jelezték részvételi szándékukat, aki közül 217 személyt részesítettünk támogatásban.

Arról egyelőre nincs adat, hogy a pécsi képzéseken részt vevők hány százaléka teljesítette sikeresen a nyelvvizsgákat.

– A nyelvvizsgák folyamatban vannak, a képzetteknek legkorábban idén december 31-ig kell sikeres, legalább általános B2 szintű komplex nyelvvizsgát tenniük, így az eredményekről a későbbiekben tudunk tájékoztatást adni.

Az OFA eddigi tapasztalatai szerint a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen sok olyan érintettet tudtak a program által segíteni, akik önerőből nem tudták volna finanszírozni nyelvtanulásukat. A szervezet egyébként nem kívánt állást foglalni arról, hogy az akkreditációs központ szigorítja a nyelvvizsgák ellenőrzését.