Szórakoztató központ lehet a TV-toronyból?

Összesen közel háromszázmillió forintot költhetnek el nemsokára a TV-torony környékére: ha megnyerik az uniós forrást, fejlesztik a parkot, extrém biciklipályát építenek, erdei fitnesz-gépek jönnek, megújul a Misina Étterem és díszkivilágításban pompázik a torony.

hirdetés

Pár hónapon belül valósággal felpezsdülhet a TV-torony környéke, ugyanis a megyeszékhely leglátogatottabb pontja komoly ráncfelvarráson eshet át az EU támogatásával. A hatvanas-hetvenes években még virágzó látványosság és környéke mára leromlott állapotban fogadja a turistákat, így már nagyon itt lenne az ideje a fejlesztésnek.

– Mivel a Misina csúcsa és a tv-torony még a mai, leromlott állapotában is Pécs legkedveltebb turisztikai célpontja, a városvezetés az elmúlt hónapokban ezért minden követ megmozgatott, hogy egy támogatható, komoly elképzeléssel álljon elő. Azt szeretnénk, ha rendezett, modern környezet fogadná az ide látogatókat, s új elemekkel bővülne a tér ma ismert arculata – magyarázza Nagy Csaba alpolgármester.

A város egy 300 milliós pályázat segítségével biciklis hegyi pályát, felnőtt játszóteret építene, s új közvilágítást is létrehozna. Mindehhez pedig egy fillért sem kellene költenie az önkormányzatnak a saját zsebéből. A fejlesztések pedig csatlakoznának a másik tervezett kiemelt állatkerti fejlesztéshez, valamint az aktív kerékpáros turisztikai és ökoturisztikai egyéb fejlesztésekhez.

 

[frame]A TV-torony az ország legmagasabb épülete 

Most már hivatalosan is a TV-torony az ország legmagasabb, emberi tartózkodásra alkalmas épülete a maga 197 méterével, sőt már a Wikipedia szócikkében is így szerepel a város egyik jelképe. Sokáig vita tárgya volt az első hely, mivel például a lakitelki adótorony majdnem kétszer olyan magas, mit a pécsi tv-torony, ám az építmény és nem épület.

A TV-tornyot idén eddig már több mint 60 ezren látogatták meg.
Innen a legszebb a panoráma, és a legenda szerint itt lehet a legszebb szerelmi vallomásokat is tenni.
A legtávolabbi pont pedig, ahová el lehet látni a toronyból, több mint 100 kilométernyire van. Ha tiszta az idő, akkor innen akár még a Badacsony szikláit is megpillanthatjuk – állítják sokan.[/frame]

 

– A forrásból egyrészt a TV-torony környezetét rendeznénk, akadálymentesítenénk a torony melletti épületet, a volt Misina Éttermet, amelyet egyben látogatóközponttá alakítanánk. Ez utóbbiban ajándékbolt, akadálymentes mosdók, büfé, kerékpárkölcsönző, turisztikai iroda kaphat majd helyet, míg a tetején nyáron kávézóterasz, télen korcsolyapálya üzemelne. A formailag, állagában és funkcionalitásában oda nem illő, jelenlegi pénztárépületet elbontjuk – sorolja az alpolgármester.

 

A területen egy, a környezetbe illeszkedő tér is helyet kapna, a Mecsek túraútvonalait és értékeit pedig tematikus turisztikai tájékoztató táblákon mutatnák be a látogatóknak. Ezek mellett kültéri fitneszgépeket is telepítenének a toronytól nem messze, így létrejön majd egy úgynevezett felnőtt játszótér is.

Természetesen a parkolókat és a közlekedési területet is felújítanák, térfigyelő kamerákat helyeznének el, fedett buszváróval egészítenék ki a meglévő buszfordulót, s díszkivilágítást kapna maga a tv-torony is.

Az extrém kerékpáros sport kedvelőinek egy downhill pályát hoznának létre, amely országosan egyedülálló lenne és bringások ezreit vonzhatja majd a Mecsekbe.

 

 

 

[frame]Komolyan veszi a város a fejlesztést

Nagy Csaba azt mondta, a pályázati pénzért komoly harc van a régióban, így nem vehetjük biztosra a mostani fejlesztést, ám a városvezetés kiemelten kezeli a beruházást.

– Ha most nem nyerünk, a következő pályázatokon indulunk. Szerencsére terveink készen állnak, mögöttük a szakmával köttetett konszenzusok állnak, s most már gazdasági társaságok is kezdenek beállni a projekt mögé, így elképzelésünkre mindenképpen kerítünk pénzt – mondja Nagy.[/frame]

 


 

 

 

 

 • Kameraman

  Ne csak a parkolót, hanem a torony egész környezetét kamerázzák be, különben semmi értelme az egésznek! De tényleg! És jó lenne a turistaszezonban az állandó rendőri jelenlét is!

 • Észrevétel!

  Most már valóban nem az van ott, köszönöm a cserét! 🙂

 • Nem

  Dehogy a kékes-tetői torony

 • Észrevétel!

  Kedves szerkesztők! Az alsó képen nem a pécsi, hanem a kékes-tetői tv-torony van!