Szörnyek lepték el Pécset

Nem árt mostanában a lába elé néznie annak, aki az utcára merészkedik, ugyanis a várost kis szörnyek lepték el. A fákon ülnek, vagy egy bokorból lesnek. Ugyan levadászni csak egy telefonos alkalmazással lehet ezeket a „pokémonokat”, a fanatikus játékosokra is figyelnünk kell akik a telefon képernyőjét bámulva vakon haladnak előre az utcákon. Tettünk egy kört Pécsett, és levadásztunk pár szörnyet a történelmi belvárosban.

hirdetés

A Pokémon GO! néven napvilágot látott amerikai fejlesztésű applikáció elképesztő sikert aratott világszerte. A kilencvenes évek kultikus japán rajzfilmsorozatára épülő alkalmazás segítségével az utcán sétálva foghatunk be pokémonokat ha nyitva a szemünk.

pokémon map
A virtuális térben Pécs térképe jelenik meg a játékos előtt

Napok alatt végigsöpört a világon ez a hullám, ami a szakemberek szerint is az első olyan alkalmazás amely szinte egybemossa a valós környezetet a virtuális közeggel.

A pokémonok világában a játékos fő törekvése, hogy minél több lényt gyűjtsön össze, fejlessze őket minél erősebbre, majd harcoltassa más játékos pokémonjaival.

pokémon
Ez a félelmetes madár és gazdája az Apáca utcai Babits szobornál várja a kihívókat

Az új applikáció szó szerint az utcákra viszi ezt a játékot. A telefonra letöltött játék alapja, hogy a játékos az utcákon sétálgatva figyelje a képernyőt, ahol GPS segítségével a valós térkép jelenik meg. Ha pokémonra bukkanunk, kameránk segítségével bemérhetjük, megleshetjük, éppen hol van, majd egy jól irányzott golyó rádobásával (értsd: ráhúzásával a telefonon) rabul ejtsük.

Van egy különleges oldala is ennek az abszurd őrületnek: kimozdít a négy fal közül. Pécs esetében pedig különösen érdemes kimozdulni a falak közül, a város tele van látnivalóval. Bár látnivaló alatt a játékos elsősorban a szörnyecskéket érti, bele fog ütközni a Barbakánba, a Kodály szoborba a Sétatéren, a számos török emlékbe. Ugyanis a pécsi nevezetességeknél extra virtuális tárgyjutalmak várják a játékost.

pokémon ló
A Széchenyi teret térkép és fotó is ábrázolja
pokémon nl
A Nagy Lajos gimi lábánál lapulhat valami…

Így szemügyre lehet venni a pécsi szobrokat, hírességek szülőházait, kutakat és emléktáblákat, templomokat és romokat.

A tomboló pokémonláz egészen hihetetlen helyzeteket eredményez: nemrég a New York-i Central Parkban jelent meg egy ritka szörny, és a játékosok ellepték az utakat, özönlöttek be a parkba, többen futottak is. Több baleset történt már a figyelmetlenségből, kisodródott az autó, lelépett a gyalogos a járdáról, és így tovább.

pokémon széchenyi
… sőt, Hunyadi lovánál is szörnyekre bukkanhatunk!

Minap a Szarajevói Magyar Nagykövetség hívta fel az odalátogatók figyelmét arra, hogy Boszniában fokozottan figyeljenek az aknamezőket jelző táblákra, mivel érthető módon, a játék nem hívja fel rájuk a figyelmet. A felhívás végén pedig mellékeltek egy térképet is, mely az aknamezőket jelöli az országban.

Ez pedig a New York-i tömeghisztéria:

És egy szintén szenzációs jelenet, szintén Amerikából:

  • Évi Lakatos

    idióták hülye játéka