Szupermenzán ehetnek a kertvárosi gyerekek

Szerdán hivatalosan is átadták a Nevelési Központ felújított és a legmodernebb eszközökkel felszerelt menzáját. A 140 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a gyerekek a legegészségesebb ételeket kapják a Hungasttól, amelyek jelentős részét helyi termelők által előállított termékek alkotják. Pécs e tekintetben is referenciahely lesz, s példát mutat a többi település számára.

hirdetés

Az ünnepélyes eseményen Páva Zsolt polgármester ismertette a fejlesztés körülményeit.

– A gyermekétkeztetés korábban nem volt mindig sikertörténet Magyarországon és Pécsen sem. A gyerekek megkapták azt az ellátást, amit kellett, de sokszor tapasztaltuk, hogy ennek formái, a külső körülmények mennyire befolyásolták ezt a szolgáltatást. Mostantól ez megváltozik, hiszen olyanfajta étterem, szupermenza kezdte meg működését, ami minden szempontnak megfelel – hangsúlyozta a városvezető.

hungast1

 

Páva Zsolt kiemelte, hogy az ételek megfelelő minőségét már kormányrendelet szabályozza, amelynek életbe lépését követően nem sokkal Pécsen már az előírásoknak megfelelő látták el a szolgáltatást.

– Másik fontos szempont, hogy helyi termékekből készült ételek kerüljenek az asztalra. Pécsen a Patrónus Kft. jóvoltából olyan cégünk működik, amely a helyi termékek beszállítását végzi nagyon magas színvonalon. Fontos az is, hogy maga az étterem olyanfajta hangulatot tükrözzön, ami a gyermekvendéglátáshoz szükséges. Ez az étterem minden szempontból barátságos, jó hangulatú, kedvező a gyerekek számára.

hungast3

A polgármester kitért arra is, hogy a szülők már nemcsak a klasszikus, pénztári befizetés alapján tudják megoldani csemetéik étkeztetését, hanem már az interneten keresztül is – az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően.

– Ez az étterem egyfajta referenciahely, viszonyítási pont lesz, amely megmutatja, hogy miként kell és lehet jó színvonalú szolgáltatást nyújtatni a gyerekek számára. Pécs már sok esetben bizonyította, hogy ilyen értelemben is példát tud mutatni – zárta beszédét a politikus.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szintén a megújulás szükségességét emelte ki mondandójában.

– Örülök, hogy már 3 éve európai színvonalú konyhában főznek több mint tízezer pécsi gyerek részére. De az nem elég, ha csak a gépek magas színvonalúak, ha ugyanakkor az ételek nem azok. Az alapanyagok minőségére törekedni kell. Nem mindegy, ha egy paradicsomlevesbe egy maréknyi bazsalikomot teszünk, vagy pedig két kanálnyi kristálycukrot.

A képviselő szerint ez a példa jól illusztrálja azt a változást, ami az elmúlt 3 évben az étkezés kapcsán Pécsett véghez ment.

– Magyarországon az elsők között nálunk újult meg a közétkeztetés, azok a normák és elvek, amelyek alapján az országban mindenhol ugyanolyan ellátást kell kapniuk a gyerekeknek, valójában innen indultak, hiszen a rendelet kidolgozásakor számos esetben kérték a pécsi szolgáltatók, illetve a helyi politikusok véleményét, tehát a minta meghatározó volt a rendelet megalkotásakor – emelte ki.