Támad a himlő Pécsen

Háromszor annyi bárányhimlős gyerek van idén Pécsen, mint tavaly ilyenkor. Három-négy évenként vannak ilyen kisebb járványok.

hirdetés

Az egyik pécsi oviban még az Anyák napi ünnepség is elmaradt, hiszen sok gyerek hetekre otthon maradt a bárányhimlő miatt. A száz gyerek fele szenved a betegségtől – mondja Somogyiné Hang Tünde, tagóvoda vezető.

Azért betegednek meg ennyien, mert a bárányhimlő lappangási ideje akár két hét is lehet, így az ovisok könnyen megfertőzik egymást.

Bartakovics Mónika, tisztiorvos szerint csak az utóbbi napokban 684 új megbetegedést jelentettek a Pécsi Járás területén. Ez pedig háromszor annyi, mint tavaly ilyenkor. A betegséget egyébként meg lehetne előzni. Kilenc hónapos kortól kaphatnak a gyerekek oltást, ami két injekcióból áll.

– Azért érdemes oltatni a nagyobb gyerkőcöket, mert ha van kistestvér, esetleg csecsemőtestvér, elkaphatja a betegséget. A csecsemők a gyengébb, fejletlenebb immunrendszerük révén veszélyeztetettebbek – mondja a tisztiorvos.

A bárányhimlő általában 8-10 nap alatt elmúlik, addig azonban láz, levertség és erős viszketés jelentkezhet. Emellett a gyerek nem mehet közösségbe, sőt a levegőre se nagyon. A betegségnek lehetnek szövődményei, ha a gyerek elvakarja a kiütéseket és azok elfertőződnek.

 • Molnár Anett

  ha bárányhímlő, akkor Pox Clin hab! nekünk nagyon bevált! csökkenteti a viszketést és meggátolja a felülfertőződést!

 • cave

  Értelmezze amit írtam….

 • mamóca

  megkérhetlek ne agyatlanozd le a szülőket ! mert a védő oltás ellenére is bárányhimlős lehet a gyerek…..tapasztalat

 • cave

  Sok agy*tlan szülő, ahelyett, hogy beoltatná szerencsétlen gyerekét (anyagilag megtehetné), még “himlő-partikat” rendeznek, hadd kapja el minél előbb a gyerek….

 • szúnyog csípett

  Tessék, nem elég a légy nagyságú szúnyog, már a himlő sem a régi! Legközelebbi gombnyomás mi lesz? Lepra, vagy feketehímlő, esetleg valami ismeretlen újfajta vírus, baktérium?????