Tank a Széchenyi téren

Pécs a forradalom 60. évfordulójára egész napos családi programokkal várja a megemlékezőket – mondta Csizi Péter országgyűlési képviselő. A város a Mecseki Láthatatlanok küzdelmeire a Széchenyi téren napokig látható tankkal is emlékezik, hiszen a pécsi szabadcsapatok 1956-ban ilyen tankok ellen vették fel a harcot.

hirdetés

Tank3

– Bár a tank országszerte a kommunista diktatúra és az elnyomás jelképe, Pécsen a győzelem szimbóluma volt mindig is. A Mecseki Láthatatlanok, azaz a pécsi szabadságharcos csapat ilyen tankokat kényszerített meghátrálásra, s tett egyet közülük kézigránáttal harcképtelenné. A tank tehát azt jelképezi városunkban, hogy itt harcoltak legtovább az országban a szovjet elnyomók ellen – jelentette ki Csizi Péter pénteken.

Pécs országgyűlési képviselője egy T-54-es restaurált harckocsi mellett beszélt arról, hogy a város az 1956-os forradalom 60. évfordulóján méltó módon emlékezik a forradalomra, s ennek kapcsán került ki főterére egy olyan járműnek a mása is, amelyet 60 éve harcképtelenné tettek a pécsiek.

Csizi Péter kitért rá, hogy városunkban interaktív családi programokkal, koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel, zászlós felvonulással és színházi elemekkel illusztrált komolyzenei műsorral emlékeznek az 1956-os forradalomra október 23-án. Korabeli hangulatot idéző programok várják a családokat a Széchenyi téren a hatvanadik évfordulón 10 és 17 óra között.

A korhű katonai járművek, fegyverek bemutatója mellett az ünneplő sokaság teherautóra és kisterepjáróra is szállhat. A fiatalok katonai ötpróbán mérethetik meg magukat és kipróbálhatják a barikádépítést. A katonai sátrakban tematikus programok várják az érdeklődőket: ’56-os filmanyagok, híradórészletek, reklámok, rajzfilmek vetítése, kézműves-foglalkozások és élő történelemóra, amelynek keretében az 1956-os pécsi események túlélőivel beszélgethetnek.

Tank6

Az ünnepi megemlékezések délután kezdődnek, 12.30-kor a Színház téri 1956-os Munkástanács emlékműnél tart koszorúzást a Munkástanácsok Szakszervezete, 15.30-kor pedig a Széchenyi téren tartanak ünnepi megemlékezést, amelyen közreműködik a Misina Néptáncegyüttes és Kéri Tibor ejtőernyős célba ugró, ünnepi beszédet mond dr. Páva Zsolt polgármester.

Az ünneplők csatlakozhatnak a zászlós felvonuláshoz, a menet fúvószenekari kísérettel indul 16.45-kor a Király utcán át a 48-as térre, ahol 17.30-kor a koszorúzással egybekötött megemlékezésen dr. Debreczeni László, az 56-os Diákparlament Társaság elnöke mond beszédet. A napot a Kodály Központban zajló 1956-os emlékünnepség zárja 18.30-tól, a Pannon Filharmonikusok, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház közös rendezésében.

Tank4

A színházi elemekkel illusztrált műsorban felcsendül többek között Bartók „honvágydallama”, a Concerto, valamint Beethoven darabja, a szabadságharc napjaiban a Magyar Rádióban folyamatosan sugárzott Egmont-nyitány, amely az utókor számára a forradalmi napok zenei jelképévé vált. Az ünnepségen a részvétel díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs jegyek személyesen vehetők át október 15-től a Kodály Központ jegypénztárában a rendelkezésre álló helyek mértékéig.