Tartós élelmiszereket és bevásárlást kértek a karanténba került pécsiek

A pécsi önkormányzat által egy hónapja bevezetett észlelő-jelző rendszer tapasztalatait összegezte legutóbbi ülésén a város járványügyi intézkedéseit koordináló akciócsoport. A városrészenként külön-külön telefonszámon hívható diszpécserek a pandémia miatt karanténba, vagy nehéz helyzetbe került családok hívását fogadják, számukra nyújtanak praktikus segítséget – számolt be a pécsi önkorményzat.

hirdetés
Uránia Mozi

Az elmúlt négy hét tapasztalatai alapján a tavaszinál érezhetően kevesebb megkeresés érkezett a segítőkhöz. A diszpécsereket jellemzően a hatósági járványügyi megfigyelés alá került családok, illetve idősek hívták, de érkezett néhány megkeresés olyanok családoktól is, amelyeknek a megélhetése került veszélybe a járvány következtében.

Döntő többségében a heti bevásárlás lebonyolítása, illetve tartós élelmiszerek biztosítása miatt jelentkeztek a bajba jutottak. Előbbieket a diszpécserek a Pécsi Mami Közhasznú Egyesülethez irányították, amely a pécsi önkormányzat mintegy másfél millió forintos támogatásával november közepén indított útnak az otthonukba zárt családok bevásárlását segítő karanténjáratot.

A tartós élelmiszereket igénylők számára a pécsi önkormányzat a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete és több civil szervezet segítségével biztosít egységcsomagot. A karantén idejére otthonukba szorult családoknak juttatott adományok összeállítását négymillió forinttal támogatta az önkormányzat, ebből 400 család kaphat átmeneti segítséget a járvány idején.