Tavasszal újra jön Nagy Pécsi Virágözön

Bár tavaly sem volt kevés növény, idén még több virág, cserje, fa kerülhet ki Pécs közterületeire. A növények nemcsak a belvárost, hanem több városrészt, így például Uránvárost, Kertvárost, a Budai városrészt is díszíthetik majd.

hirdetés

Pécs valóban zöld város – a szó szoros értelmében. Nagyon sok helyen folytak faültetések, s ez ebben az esztendőben sem marad abba. Mint megtudtuk, jelenleg a tavaszi és nyári munkák tervezése folyik, az azonban már biztos, hogy további fásítás lesz Uránvárosban a Péchy Blanka téren, Kertvárosban a Tildy-Illyés utcai kutyafuttató környékén, a Budai városrészben a Hársfa utca-Blaha Lujza utca kereszteződésénél. A Pécsi Tudományegyetem a Mecsekerdőtől az alapítás jubileuma kapcsán 650 fát kapott, ezek elültetését szintén tavasszal végzik Tüskésréten. Emellett a Zsolnay Vilmos út fásítását tervezik a Farkas István utca és a Zsolnay-negyed között. Ezen felül a Ferencesek utcája-Király utca vonalán egy fasor kialakítása is a szándékok között szerepel.

– Pécsett az utóbbi hét esztendőben jelentős előrelépések zajlottak le a zöldterületek gondozása, fejlesztése terén – vázolta Decsi István, Pécs alpolgármestere. – Beszédes tény, hogy míg 5-6 évvel ezelőtt csak néhány tucat fás szárú növényt telepítettek Pécs közterületeire, addig az előző idényben már közel 2000-et, tavaly pedig 8.400-at, ezek a munkák egészen idén tavaszig folynak. Ezek közül 5.400 fát ültettek, ültetnek ki.

fa ültetés, hl07
Sok helyen lesz idén is faültetés

Ismét virágba borul a város

A turisták, de a helyiek is gyakran megemlítik, tavasszal mennyire szép a virágba borult Pécs. Mint megtudtuk, a tavalyihoz hasonló virágözönre idén is lehet számítani, a virágágyakat a kertészek idén is munkába veszik. Decsi István alpolgármester felhívta rá a figyelmet: míg 2010-ben és azelőtt évente 3000 négyzetmétert borítottak Pécsett virágok, addig tavaly és az elmúlt években már 7000-9000 négyzetmétert – azaz a virágágyások nagysága gyakorlatilag megháromszorozódott pár esztendő alatt.

Csemetekertben növekednek

A korábbiakban létrehozott saját városi Csemetekertben ma már mintegy 25.000 növény található, mintegy kéthektárnyi területen. Ugyanakkor az utánpótlásra folyamatosan szükség van, ezért a kert területének bővítését tervezik, és további 15.000 növényt ültetnek ki.

Ligetszépék, mirtuszloncok, szamócafák

Tavaly, ahogy beszámoltunk róla, nemcsak a virágok, növények nagy száma, hanem a fajtája is különleges volt. Olyan növényeket ültettek el Pécs több pontján, amelyek kedvelik a város egyedi klímáját, s nem megszokottak. Így jelentek meg Pécsett a selyemmirtuszok, mirtuszloncok, szamócafák, mexikói ligetszépék, de ültettek például liliomfákat, csüngő cédrusokat, terülő borókákat is.

Nemcsak a Zöld Főváros miatt
Nemrégiben közel 1200 pécsi töltötte ki azt a kérdőívet, amelyen szavazhattunk róla, hol és milyen módon növekedjenek és fejlődjenek a zöldfelületek a baranyai megyeszékhelyen. Pécsett ugyanis az Európa Zöld Fővárosa cím megcélzásán túlmutatva is stratégiai cél, hogy a város fejlessze a zöldterületeket, hangsúlyozta Decsi István alpolgármester. E célok elérése érdekében akcióterv készül teljes egészében fejlesztési forrásokból.