Hétfőtől fűthet, ha fázik

Hétfőn kezdődik meg a fűtési szezon a Pétávnál, azaz, ha a napi átlaghőmérséklet ezt követően két napon át tizenkét fok alá kerül, automatikusan bekapcsolják a radiátorokat. Aki ezt nem várja ki, annak külön kell kérnie a meleget.

hirdetés

A tartós eső és a hűvösebb időjárás ellenére a következő napokban külön kérés nélkül nem fűtenek a pécsi távfűtéses lakásokban – tudtuk meg Rozsos Rózsától, a Pétáv Kft. pr-menedzserétől, amikor arról érdeklődtünk, mi lesz egy esetleges hideghullámban a panelekben élőkkel, a bölcsisekkel, ovisokkal, iskolásokkal.

A hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én indul és május 15-ig tart. A Pétávval szerződött lakások, intézmények 95 százaléka automatikusan kéri a fűtés. Ezt azt jelenti, hogy tartós hideg esetén ebben az időintervallumban melegek a radiátorok, tartósan jó idő – 15 fok feletti napi átlaghőmérséklet – esetén pedig nem fűtenek. Külön kérésre bármikor, bárhol – fűtési szezonon kívül is bekapcsolják a fűtést egy nap alatt.

Az előrejelzések szerint egyébként a Pétáv úgy számol, hogy szeptember végéig nem lesz szükség sehol a fűtésindításra, így csak a legfázósabbak fogják kérni a szolgáltatást. Egyelőre még senki nem is jelezte a cégnek, hogy igény tartana a melegre a következő napokban.

Lehet, hogy egész szeptemberben nem lesz szükség a csapok megnyitására...
Lehet, hogy egész szeptemberben nem lesz szükség a csapok megnyitására…

A hó közepétől viszont nem kell majd szólni a Pétávnak előreláthatólag. Mind a keringetett víz hőmérsékletét, mind a fűtésindítást és – leállítást ők intézik, illetve a hőközponti automatájuk.

Rozsos Rózsa ugyanakkor felhívta a figyelmet pár érdekességre, ami a fűtés elégtelenségét hozhatja magával, ezért a lakóknak is érdemes pár dolgot megnézniük.

– A korábbi évek tapasztalatai alapján például ahol a nyár folyamán a lakásokban fűtéskorszerűsítést, átalakítást végeztek, légtelenítési problémák léphetnek fel, ahol pedig a termosztatikus szelepeket zárt állapotban tartották, előfordulhat a szelepek leragadása a fűtés újraindításakor – figyelmeztet a pr-menedzser.

Ahhoz, hogy szakemberek a légtelenítést el tudják végezni a fűtés elindításakor a radiátorszelepeket nyitott állásban kell hagyni. A fűtési rendszerek indításakor előforduló hibák – az időjárástól való függőség miatt – szinte azonos időben jelentkeznek, ezért némi torlódás fordulhat elő a hibaelhárításban.