Tele van már minden Mikulással

Már most mosolyognak a Mikulások a kirakatokban, de az igazi dömping csak december elején érkezik. Már minden piros a pécsi boltokban, lengenek a fadíszek. Korán jön a karácsony. Jó ez nekünk?

hirdetés

Több mint egy hónap van még hátra a télapó érkezéséig, az adventi gyertya sincs még kikészítve, ám a reklámújságok már akciózzák a szaloncukrot és a rénszarvasos tésztaszaggatót – mert közeleg a karácsony. Vajon hol marad a hamisítatlan karácsonyi hangulat, ha már most a vészterhes vásárlás jut eszünkbe? Egy tavalyi felmérés szerint ráadásul háztartásonként 67 ezer forintot költünk ajándékra, további 45 ezret az ünnep körüli kiadásokra. Idén valószínűleg még magasabbra szárnyalnak a számok.

mikulsú (4)

Darvasi Zsuzsanna pécsi pszichológus szerint az ünnepek előtt minden a fogyasztásról, eladásról szól, így az üzletek minél tovább ki akarják tolni a pénzköltési időszakot.

– A már most a boltokban megjelenő ünnepi dekorációkkal egyfajta nyomás nehezedik ránk, a vásárlás kényszere – mondta. – Egyesek örömmel érzik és látják, hogy közelednek az ünnepek, mások szerint ez a jelenség kárára van mindennek, ami spirituálisan a karácsonyhoz köthető, helyükbe lép a közöny és fásultság.

A hangulat hiányát, a fásultságot emeli ki Szabó Erika gyermekpszichológus, a megyei pedagógiai szakszolgálat pécsi tagintézményének vezetője is.

mikulsú (2)

– A gyermek számára a legfontosabb a „karácsonyi varázs”, ők hagyományosan a mesét, a csodát látják benne. A felnőtt legfontosabb feladata lenne megőrizni az ünnep misztikumát. Az ünnepi, vásárlási időszak kitolódásával pont ez a misztikum törik össze a gyermekben – mondta. Szerinte a legnagyobb problémát a szülő magatartása jelenti. A korai dekorációk „gyomorgörcsszerűen” hatnak az emberre, a vásárlási láz, ami gyakran párosul pénzügyi problémákkal, kihat a gyermekre is, akiben a karácsonyi varázsát felváltja a központba kerülő ajándék. A szeme előtt történő vásárlás szintén összetöri benne a titokzatos képet.

Berecz Tibor, a kertvárosi plébánia diakónusa szerint a vásárlás során félünk attól, hogy mások mit mondanak rólunk és a félelem diktálta árral sodródunk. Ezzel együtt azt mondta, ez nem jelenti azt, hogy az ajándékozás rossz lenne, sőt, de a korán kezdődő sürgés-forgásban épp maga a lényeg veszhet el, amiért-akiért az egészet csináljuk. Mikuláskor Szent Miklóst, karácsonykor Jézus Krisztus földi születését, megtestesülését ünnepeljük, s keresztény ember számára ez a karácsony legnagyobb ajándéka.