Télen is lesznek közmunkások

Bár a közfoglalkoztatási program az év végével lejár, több százan dolgoznak Pécsett a téli időszakban is. Sőt, jövőre az ideihez képest kétszer annyian dolgozhatnak a város kicsinosításán.

hirdetés

Holott a program december 31-ig tartana, de a baranyai megyeszékhelyen ezután is dolgoznak majd a közmunkások: újabb száz főt vesznek fel ugyanis a munkára december 1. és január 31. között a jelenlegi 225 fő mellett. Erről döntöttek a minap a kormány és a helyi önkormányzat illetékesei. A város ugyanakkor jövőre azt szeretné, hogy az idei 225 fős státust 500-ra emeljék meg, így pedig jóval többen juthatnának munkához.

Moór Eszter, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke elmondta: a Startmunka-programban 225 státus van, de mivel többen menet közben találtak állandó munkát, így mindenféle szankció nélkül szerződést bontottak velük, és a helyüket újak foglalták el, összesen félezren dolgoztak a programban idén.

A bizottsági elnök szerint a cél, hogy minél több tartós álláskeresőt tudjanak bevonni, a program után munkatapasztalatot szerezve, plusz jövedelemhez jutva, a munkaerőpiacon próbáljanak meg elhelyezkedni.

A Startmunka-program koordinációját a BIOKOM Kft. végzi. Nagy Ervin, a kft. közterület-fenntartási részlegének vezetője szerint az útburkolatok, útszegélyek takarítását végzik ők, rengeteg szennyeződést távolítanak el, gyomokat irtanak ki.

Akik nem ennek keretében dolgoztak, azok az önkormányzatnál, annak intézményeinél, civil vagy egyházi szervezeteknél kaptak hat órában feladatot, az ő létszámuk úgy ezer fő körül mozgott 2012-ben.