Tengerre vágyik? Nincs autója?

Autó és repülő nélkül nem egyszerű eljutni valamelyik tengerpartra, de nem is lehetetlen.  Horvátország, Montenegró, Albánia, Görögország, Bulgária, a Földközi-tenger, de  még a Balti-tenger is elérhető tömegközlekedéssel és telekocsival. Ha nem tervezte előre az útját, akkor segítünk.

hirdetés

Vonat

A vonatnak az az előnye a többi közlekedési eszközzel szemben, hogy ha elfáradunk, sétálgathatunk a folyosókon, vagy éppen hálókocsiban utazhatunk. Szinte mindegyik nemzetközi vonaton található olyan kocsi, amely külföldi birtokban van, ezek a kocsik jellemzően újabb évjáratokból kerülnek ki. Ebben nyújthat segítséget a www.vonatosszeallítas.hu oldal, ahol részletesen meg tudjuk nézni, hova kérjük a jegyünket a pénztárostól.

gruzia batumi

A MÁV segítségével közvetlenül csak néhány tengerparti város érhető el. A magyar vasút menetrendje mellett érdemes a különböző nemzeti vasúttársaságok, vagy a német vasút (www.bahn.de) menetrendjét böngésznünk, sokszor azokon könnyebben eligazodhatunk.

Horvátországban és Szlovéniában éjszaki lehetőségeket találunk a magyar vasút menetrendjében, de a horvát (http://www.hzpp.hr/en) vagy a szlovén (http://www.slo-zeleznice.si/en/passengers/slovenia) menetrendből már kiderül, hogy naponta több kényelmes Intercity közlekedik Splitbe, Zadarba, Sibenikbe, Fiumébe (Rijeka), Pulába, vagy Porecbe. Eszékről közvetlen vonattal utazhatunk Rijekába déli indulással és esti érkezéssel.

A görög Thesszaloniki Eszékről szintén elérhető 19 órás úttal, két átszállással. Budapestről már egy teljes nap az út és 35 ezer forint a menettérti jegy. A szlovéniai Koper és Trieszt Eszékről kilenc óra nappal, Budapestről 12 órás út éjjel.

A MÁV esetében előny, hogy kedvezményes menettérti jegyekkel utazhatunk külföldre. A horvátországi Splitbe és Fiumébe is van már lehetőség vonattal menni, az előbbi 28 ezer, az utóbbi 22 ezer forint fejenként hálókocsival, 14 illetve 11 órás zakatolással. Pula Szlovénia felől 30 ezer forintért, Koper 25 ezer forintért elérhető. A montenegrói Bár szintén hálókocsival és 20 órás szenvedéssel 24 ezer forintért elérhető.

sloven

A Fekete-tenger homokos és gyerekbarát strandjaiig már sokkal többet kell utazni, a bulgáriai Várnába és Burgaszba 43 ezer forintért lehet eljutni.

Busz

A busz sokszor olcsóbb, gyorsabb mint a vonat, viszont hosszú úton kényelmetlenebb.

Ha nem nézzük a temérdek utazási iroda útjait, akkor Magyarországról a Volán és az Orange Ways járataival érhető el néhány tengeri célpont. Az Orange Waysnek csak egy tengerparti útja van Amszterdamba. A Volán a bulgáriai Burgaszba, Várnába , a franciaországi Rennesbe, Montpellier-be, a  hollandiai Rotterdamba és Amszterdamba, Németországban Hamburgba, Görögországban Thesszalonikibe és Athénba irányít járatokat.

Poland, , Gdansk - near, Beach scene with boat at sunset

Pécsieknek lehet érdekes, hogy Harkányból eszéki átszállással több horvát buszos cég (https://www.autotrans.hr/en-us/home) közlekedtet járatokat az Adriára.

Pula, Rijeka, Umag, Poreč, Rovinj, Zadar, Split, Šibenik, Trogir – ezekbe a városokba lehet utazni. Egy menettérti jegy Fiumébe 19-20 ezer, Splitbe 22-23 ezer forint körül mozog.

Telekocsi

Az Oszkáron sokan hirdetnek szabad helyeket horvát, szlovén, olasz tengerparti célpontokra. Pécsről már kisebb az esély, hogy találunk autóst, de nem lehetetlen. Zára (Zadar), Sibenik, Vodice, Biográd egy útra akár 7 ezer forint, van aki 10 ezerért hirdeti szabad üléseit egy útra Splitbe vagy Makarskára. Jelenleg egy olaszországi utat hirdetnek Livornóba 11 ezer forintért.

Van oszkáros, aki bevállalt egy 1100 km-es Fekete-tengeri utat, azt mondja akár egyben is levezeti. Vecsey Zsolt két szabad helyet hirdetett meg autójában.

baku azeri

– Nagyon régen voltunk már Bulgáriában, megtetszett Neszebar, gondoltam, hogy megpróbálom autóval. Pár napja hirdettem meg az utat, de szerintem nem sok esélyem van, hogy jelentkezik valaki, mert nem annyira népszerű a bolgár tengerpart. Úgy tervezem, hogy egyben levezetem, de ha lesz utasunk, akkor alkalmazkodunk, akár meg is alszunk valahol, ha túl fárasztó lenne az út – mondta lapunknak Vecsey Zsolt, aki 27-én szombaton hajnalban indul a Zsolnay-negyed környékéről, és úgy tervezi, hogy már késő délután a Fekete-tengerben csobban egyet.

A BlaBlaCar nemzetközi telekocsi rendszerben már bővebb a kínálat Pécsről. Antwerpen és Amszterdam 29 ezer forint. A Fekete-tenger romániai partjára szintén egy utat találtunk, egy román fiatalember C200-as Mercedesében még három hely van a BlaBlaCaron, fejenként 6 ezer forintért. Montenegróba is többen mennek, magyarokkal és oroszokkal is elérhető 8-10 ezer forintos áron.

Az albán tengerpart nagyjából 8 ezer forintért elérhető az ukrán Pávellel és a lengyel Wojtiec-kel, aki egyébként a görög Korfu szigetére megy.

Törökország Földközi-tengeri partjára Zekivel mehetünk Opel Corsával 40 ezerért, Eszter, a 19 éves koppenhágai eszkimó lány Audi A5-ösébe Budapesten szállhatunk be, nála négy szabad hely van a török tengerpartig. A diáklány azt írja magáról, hogy jól és sokat vezet, szeret beszélgetni, angolul, németül, dánul, de az izlandi és grönlandi nyelven is társaloghatunk vele a 14-16 órás úton.

Az igazán bevállalósoknak ajánljuk a lengyel Thomast és az azeri Alit. Thomas egyenesen a grúz Riviéráig tolja. Batumi fényűző tengerpartjáig csak egyszer, Isztambulban tervez megállni, mindezt 30 ezerért. Alival negyvenezerért utazhatunk a Kaszpi-tenger partján lévő Bakuba.