Összebalhéztak a bányászok Meszesen

Összerúgta a port a két bányász szervezet a meszesi közösségi ház teremhasználata miatt. A Bányász Érdekvédelmi és  Kulturális Egyesülete ugyanis megemelte a bérleti díjat, amit viszont a nyugdíjas szakszervezitesek sokallnak. 

hirdetés

A korábbi, gyakorlatilag filléres, jelképes összeget emelték meg sokszorosára a Pákolitz István Közösségi Házban. Emiatt a felháborodott érdekképviseleti tagok nyílt levelet fogalmaztak meg, mondván ők ezt nem tudják kifizetni, és a bányászati hagyományok miatt értetlenül állnak az emelés előtt.

A Mecseki Bányász Nyugdíjas Szakszervezet elnöke, Papp Istvánné szerint most a polgármesterhez fordulnak, mert ők ezt az összeget nem tudják kigazdálkodni.

Bányászkéz

– Nincs más bevételünk, csak a tagdíjak, támogatást nem kapunk – mondta. – Korábban havi ötezer forintot, évente 60 ezer forintot fizettünk a teremért, most ugyanez 802 ezer forint lenne, miután 3500 forintot kérnének el óránkét. Nekünk hetente háromórás foglalkozásunk van, valamint a péntekenként itt tartottuk az  elnökségi ülésünket.

A tagság legutóbb alá is írta, hogy tiltakozó levelet juttassanak el Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez, amivel azt szeretnék elérni, hogy a korábbi díjat állítsák vissza, mert szerintük fontos, hogy a valamikor a bányászok által lakott keleti városrészben találkozni tudjanak.

Egészen másképp látja a helyzetet a közösségi ház üzemeltetője,  a Bányász Érdekvédelmi és  Kulturális Egyesület vezetője, Molnár Ferenc. Szerinte, nekik nincs módjuk arra, hogy egy náluk jóval nagyobb büdzséből gazdálkodó szervezetet támogassanak.

– A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete költségvetése 180 millió forint, ennek az egyik tagszervezete a pécsi érdekképviselet. Így ha akarnának, tőlük tudnának kérni – mondta Molnár. – Nekünk fent kell tartani a saját klubjainkat, üzemeltetni a házat, fizetni a rezsit és a takarítást. Nem tudjuk ingyen adni a termeket. Egyébként nagyjából 20-an szoktak eljönni a szakszervezettől, kisebb helyiség is elegendő lenne számukra, de ők ragaszkodtak a nagyteremhez  – fejezte be az elnök.