Tilalom alá került a pécsi hegyoldal egy része

Változtatási tilalmat rendelt el a pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén a Mecsek-oldal egy részére. A lakók a jelek szerint nem bánják, ha nem épülnek nagy társasházak a jövőben sem, mivel a közlekedés már így is elég nehézkes. Ha pedig több lakás épül, még nagyobb lehet a forgalom.

hirdetés

Érdekes kérdést tárgyalt legutóbbi ülésén a pécsi közgyűlés: változtatási tilalom alá került a Mecsek-oldal Hunyadi út-Surányi út-Vilmos utca-Antónia utca-Kaposvári út által határolt része. Girán János, a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke az ülésen vázolta, ez a térség hagyományosan családi házas övezet, azonban az elmúlt időszakban jó és keresett területté vált.

Az utcaszerkezet azonban nehezen tudja kezelni, ha egy telken nem egy család, hanem több él a társasházak miatt. Girán János a közgyűlésen hangsúlyozta, a változtatási tilalom ideje alatt egy alapos felmérés és egyeztetés kezdődhet, amely után a problémát orvosolni lehet.

Mint azt a közgyűlési előterjesztésből is kiderül, hasonló volt a helyzet nemrégiben a közeli Nyíl utcában, ahol szintén komoly egyeztetés kezdődött, melynek eredményeképp az a szabály született, hogy legfeljebb 3 lakásos társasházak épülhetnek, az épületmagasság pedig 6 méter lehet.

– Megmondom úgy, ahogy van: én nem örülnék, ha a szomszédomban egy böhöm társasház épülne, és az emeletekről mindenki bebámulna a kertembe – mondta egy anyuka, amikor lapunk felkereste az érintett környéket. – Úgyhogy én a magam részéről nem bánom, ha egyelőre nem épülhet semmi.

A másik anyuka, aki szintén gyermekét tologatta a babakocsiban, arra hívta fel a figyelmet: a szűk utcákon már így is kaotikus a parkolás, mivel itt sok családnak nem egy, hanem inkább két kocsija van. Az utcák viszont nem erre vannak méretezve. Ráadásul van, aki feláll a járdára – innen kezdve a babakocsisok szorulnak az úttestre.

Ez nem parkoló, hanem a Mecsek-oldal egy utcája

– Én még emlékszem arra, amikor szőlő volt ezen a részen, és mindkét oldalon csak három-három ház állt – mesélte egy idős hölgy. – Utána egyre több lett a családi ház, aztán felhúzták a társasházakat, és már rengeteg a kocsi is. Óriási társasházakra szerintem sincs semmi szükség itt.

Hasonló volt a legtöbb vélemény, a régebb óta ott élők szerint ez a környék még élhető – de ezt meg is kellene őrizni. Egy közelben dolgozó háziorvos pedig arra hívta fel a figyelmet: egyre nagyobb a forgalom, ez ellen is tenni kellene, például akár fekvőrendőrökkel.