Wildhorse: Titkos az urán-tanulmány?

Titkos az urántanulmány?

Nemcsak konkrét eredményeket kellene látnia a kormánynak, a szakminisztériumnak és az önkormányzatnak, valamint a pécsieknek a mecseki uránbányászat jövőjével kapcsolatban, de ma már azt is tudniuk kellene, van-e érdemi lehetőség a bányák újbóli megnyitására. Bár a Wildhorse szerint készen vannak a vizsgálatokkal, az eredményeket még senki nem látta.

A kormány tavaly júniusi döntése szerint egy ausztrál társaság, a Wildhorse Energy vizsgálhatja meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit. Úgy számoltak, fél év alatt végeznek a vizsgálatokkal, majd azután nyilvánosságra hozzák az eredményt.

Mint azt a cégnél lapunknak elmondták, a társaság magyar és külföldi szakértők, valamint a Wildhorse saját szakembereivel mára elkészítette a kormányhatározat által előírt, számos területre kiterjedő tanulmányt. Ez a tervezett uránbánya-nyitás minden lényeges aspektusát megvizsgálta – közölték.

A dokuemtum konkrét tartalma azonban egyelőre nem nyilvános.

– Mivel a tanulmány a magyar kormány kérésére készült, azért a Wildhorse Energy nem dönthet egyedül arról, hogy mikor és milyen mélységben publikája a tanulmány eredményeit – áll a cég lapunkhoz eljuttatott válaszában.

Általánosságban annyit közöltek csak, hogy az anyag következtetései „nagyon pozitívak mind környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból, mind az összes többi vizsgált aspektusból”.

Teljes a homály és a sötétség…

A cég széles körű felméréseket is végzett több alkalommal a pécsi lakosság körében, ezek a Wildhorse szerint azt mutatják, hogy a pécsiek többsége támogatja a projektet. A részletes eredményeket a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

Úgy tudjuk, a következő időszakban állami szervek bevonásával egy vegyesvállalati megállapodás megkötését tervezi a Wildhorse, amely újabb lépés lehet a tervezett bányanyitáshoz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál ugyanakkor még úgy tudják, a tanulmány egyelőre nincs készen, illetve nincs nyilvánosságra hozható változatban – legalábbis ez derült ki Arzt Gergely, a tárca kommunikációs főosztályának helyettesének szavaiból.

– Tudomásunk szerint a korábban jelzett vizsgálat máig folyamatban van, így mindaddig nem várható a nyilvánosság tájékoztatása, amíg nincs a kezünkben kézzel fogható, mindenre kiterjedő kutatási anyag. A határidő is valószínűleg amiatt csúszik, mert sokszereplős a történet, s körültekintően vizsgálják, mit hozhat, milyen hatásokkal járhat egy esetleges bányanyitás – vélekedett a tárca munkatársa.

Lapunk már korábban, a tervezett októberi határidő környékén, majd decemberben is érdeklődött e dokumentum készültségi szintjéről, ám érdemi információkat akkor még nem kaptunk.

Mint ismert, az ausztrál tulajdonú vállalat 2006-ban, az akkor hatályos bányatörvény alapján kapott uránérc-kutatási jogot a Mecsekben az illetékes pécsi bányakapitányságtól. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium aztán tavaly jelentette ki, hogy a társaság a kutatásokat követő engedélyezési folyamat során csak akkor kaphat jogosultságot a feltárt uránérc-vagyon kitermelésére, ha kutatásaikat igazoltan, az érvényben lévő törvények betartásával, az előírt valamennyi engedély beszerzésével elvégzik.

Kővári János, a pécsi önkormányzat környezeti ügyekben illetékes bizottságának elnöke lapunknak elmondta, a város havi rendszerességgel informálódott a cégnél ősz óta.

– Legutóbb egy hónapja írásban fordultunk a vállalathoz, s pár napja kaptuk kézhez a választ. Ebben az áll, hogy a cég ugyan elvégezte a kutatásokat, de azok eredményét arra hivatkozva nem közli, hogy egyelőre nincs megállapodása az állammal  – erősítette meg Kővári a cég által közölteket.

 

[frame]

A zöldek sem láthatták…

Közben a zöldek, azaz a bányanyitást ellenző NeMecsek Mozgalom és az LMP pécsi képviselői is próbálták vallatni a társaságot – sikertelenül. Keresztes László Lóránt pécsi LMP-s képviselő azt mondja, ősz óta nem kaptak információkat. Peták Péter, a NeMecsek szóvivője pedig úgy vélekedett, valami megállt uránfronton az utóbbi hónapokban, ugyanis minden oldalról csak a síri csenddel találkoznak. Ő személy szerint arra gyanakszik, hogy a vállalat egyelőre nem hajtja az ügyet, ami ugyanakkor szerinte nem is baj…

[/frame]

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Úgy látszik, most jó áruk van a wildhorse-részvényeknek és nem kell a hírverés, mikor volt egyébként utoljára lakossági fórum, ha már itt tartunk?

Comments are closed.