Tízmilliárdok jönnek Pécsre

Termelőüzemek járhatnak a legjobban

A napokban írják ki az első 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi ciklussal kapcsolatos pályázatokat. Óvatos becslések szerint is 100 milliárdnál több juthat Baranyába abban a programban, amely munkahelyteremtő beruházásokhoz nyújt pályázati pénzeket. Még a kamara is nagyon bizakodó.

hirdetés

Mint karácsony előtt a gyerekek, olyan izgatottak ezekben a hetekben a pécsi cégek menedzsmentjei. Mind ugrásra készen figyelik, hogy pontosan milyen feltételekkel, milyen területeken, milyen célokra írja ki a kormány az uniós pályázatok első körét. A kabinet úgy döntött, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban hazánknak járó közel 8.000 milliárd forint több mint felét kizárólag gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre fordítják.

sörgyár2

– Szinte kimeríthetetlen a forrás, amely Pécs és Baranya vállalkozóinak is sokat segíthet, ezért is jó, hogy fél évvel előbbre hozták a kiírást. Az új pályázatok a rendkívül kedvező, 2,5 százalékos kamatozású növekedési hitelprogrammal új lendületet adnak az egész megye gazdaságának – vélekedik Síkfői Tamás, a megyei iparkamara korábban is mindig kritikusan, óvatosan nyilatkozó titkára.

Ő azt mondta, minden azon fog múlni, mennyire jól és gyorsan dolgozzák ki pályázataikat, éppen ezért folyamatosan igyekeznek felhívni tagjaik figyelmét a lehetőségekre, s rábírni őket, hogy minél előbb készítsenek előzetes terveket, milyen területeken kívánnak fejleszteni.

– Minden olyan cég nyerhet ezekkel a lehetőségekkel, amelynek fejlődése, a dolgozói létszám emelése beruházáshoz kötött. Mi elsősorban a gépipar, a járműalkatrész-gyártás, az informatikai szektor megerősödését várjuk, de az élelmiszeripar is versenyképesebb lesz – mondta Síkfői.

Bár mintegy féltucatnyi nevesebb pécsi termelő céget is keresett lapunk, ám vagy szabadságon volt a hivatalos nyilatkozatra jogosult vagy később, a kiírás után döntenek a pályázásról.