Az év végére megérkeznek azok az új járművek, amelyek révén még korszerűbbé válik Pécsett a hulladékszállítás. A mintegy 30 járműre szóló közbeszerzést egy pécsi cég nyerte meg.

Legutóbbi ülésén határozott arról a közbeszerzésről a pécsi közgyűlés, amely további korszerűsítéseket jelent a pécsi hulladékszállítási rendszerben, utalt rá Őri László alpolgármester a keddi sajtótájékoztatón. Pécs önkormányzata ugyanis mintegy 1,5 milliárd forintos uniós pályázati forrást nyert el, ebből modern kukásautókat vesznek.

Mint Őri László elmondta, 30 új hulladékszállító járművet szereznek be, a kukásautók Pécs önkormányzatának tulajdonában maradnak, de a szolgáltató Dél-Kom használja azokat. Az alpolgármester hangsúlyozta, ezzel tovább nő a szelektív hulladékszállítás területe, és mivel a legkorszerűbb, Euro 6-os motorral felszerelt kukásautók érkeznek, ez is hozzájárulhat Pécs levegőtisztaságának javulásához. Őri László kiemelte, örömteli, hogy a nyílt közbeszerzésen egy magyar, pécsi cég tudott nyerni, hiszen így a helyi gazdaság erősödik.

Sajtótájékoztatón ismertették kedden a fejlesztést

Leitol Csaba, a Dél-Kom ügyvezető igazgatója elmondta, a 30 új járművel a régebbi kukásautókat tudják kiváltani. Jelenleg Pécs családi házas övezeteiben mintegy 17 ezer háztartásban tudnak szelektív hulladékgyűjtést végezni, az új járművekkel ez csaknem 24 ezerre emelkedhet, az új kukásautók ugyanis a szűkebb, mecsekoldali dűlőkben is tudnak majd fordulni, dolgozni. Ezzel szinte mindenhol feláll ez a rendszer, kivéve néhány rendkívül nehezen megközelíthető szőlőhegyi utat, ahol maradnak a gyűjtőszigetek.

Seres László, a közbeszerzésen nyertes Seres Kft. ügyvezetője kiemelte, már a 2014-es pécsi kukásautó-beszerzésen is indultak, de ott még egy osztrák cég alvállalkozójaként, most azonban önállóan tudtak nyerni a nyílt eljárásban. Mint elmondta, korábban például Nyíregyházára, Kaposvárra és az Észak-Balatonra is szállítottak új kukásautókat. Most több fajtájú, kisebb és nagyobb kapacitású járműveket is üzembe állítanak. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, az új kukásautók várhatóan az év végéig érkeznek meg a Dél-Komhoz.