Több mint 4000-en futottak Pécsett

Indul a mezőny - ez csak a tömeg töredéke

A meglepően meleg tavaszi hétvége ellenére is rekord számú résztvevője volt az idei pécsi városvédő futásnak, a látványos eseményen ugyanis több mint 4000-en vettek részt.

hirdetés

Több mint 4000 (pontosan 4110) Vivicittá-pólós futó teljesítette a közel három kilométeres belvárosi távot. Ez az impozáns létszám – mondta Szűcs Zsolt, az esemény egyik szervezője – a legutóbbi 2013-as Vivicittá-futás résztvevőszámához képest megduplázódott.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0UlVfXdSleo” width=”670″]

A jelentkezők száma ráadásul annyira megugrott, hogy akadtak olyanok is, akik a helyszínen már nem is tudtak regisztrálni, hisz a szervezők az utcák befogadóképessége, és a biztonsági előírások miatt 500 főre limitálták a helyszíni nevezők számát.

Zajlik a bemelegítés
Zajlik a bemelegítés

Futottak profik, amatőrök, lányok és fiúk, gyerekek, felnőttek, és nem csak Pécsről, hanem a környékbeli kisvárosokból és falvakból is neveztek a lassan hagyománnyá váló városvédő futásra.

Indul a mezőny - ez csak a tömeg töredéke
Indul a mezőny – ez csak a tömeg töredéke

A mezőny Páva Zsolt polgármester kürtjének hangjára startolt el a Széchenyi térről, az ezernyi résztvevő onnan a Király utca felé vette az irányt, majd a Flórián térnél befordultak a Hunyadi útra, hogy aztán a Káptalan utcáról a Sétatéren át visszavágtázzanak a Széchenyi térre, ahol már várta őket a célszalag. A legjobbak kevesebb, mint tíz perc alatt futották le a 2,8 kilométert. Jól mutatja az összegyűlt tömeg méretét, hogy mire az első helyezett célba ért, addigra valaki épp csak el tudott rajtolni.

Az első helyezést Halász Ádám érte el 8 perc 40 másodperces idejével, utána ért célba Magyar Huba (8:43) és végül, de természetesen nem utolsó sorban Somogyi Norbert (9:00).

A győztesek öröme
A győztesek tíz perc alatt a célban voltak

Vivicittá futást először 30 évvel ezelőtt rendeztek Magyarországon. Akkor Budapesten háromezren vettek részt a programon. Manapság a fővárosban már több tízezren futnak egyszerre. A nagy népszerűségnek örvendő futás ezért juthatott el vidéki városokba, így pedig Pécsre is, ahol immáron harmadszor rendezték meg a városvédő sporteseményt.

Itt a részvét a fontos
Itt a részvétel a fontos

A rendezvénynek több célja is van. A tömegsportok, így a futás népszerűsítése mellett a névben szereplő olasz kifejezés (“Vivicittá”=”Éljen a város”) arra utal, hogy a történelmi városok óvják meg örökségeiket. Pécs történelmi belvárosának csodaszép „futópályája” pedig méltán vonzott ennyi embert, akik megmutatták, hogy futva is lehet szeretni a tavaszi napfényben fürdő várost.