Több rendőrt kérnek Baranyába a menekültek miatt

A Baranya megyei közgyűlés rendkívüli ülést hívott össze a Jobbik és az MSZP kezdeményezésére, hogy egyeztessenek a martonfai menekülttábor ügyéről. A közgyűlés több rendőrt kérne Baranyába a belügyminisztertől.

hirdetés

Bár a megyei közgyűlésen napirendjén egyetlen téma szerepelt, a martonfai menekülttábor ügye, a képviselők mégis nagyjából egy órán keresztül tárgyaltak. Az MSZP és a Jobbik kezdeményezésére azért hívták össze a testületet, mert több információt szerettek volna kapni a kormány által megvalósítandó ideiglenes táborról.

Az MSZP-s Barbarics Ildikó szerint demokráciában elfogadhatatlan, hogy az önkormányzatok feje felett döntsenek egy ilyen kérdésről. Az ülésen azt várta volna, hogy a szakemberektől kapnak tájékoztatást a táborról, a személyi és tárgyi feltételekről, de ez nem történt meg – mondta.

– A mai rendkívül közgyűlésnek egyéb hozadéka nincs, minthogy látjuk egymást, hiszen nyáron nem találkoztunk – jegyezte meg a szocialista képviselő. A Jobbik szintén kritizálta a kormányzati döntést, Vida Dezső frakcióvezető szerint nemcsak a helybeliek, hanem a pécsiek is aggódnak és félnek a menekültektől.

Vida szerint a menekülteket egy-két napos elbírálás után, akár azonnal vissza is lehetne fordítani, ugyanakkor szerinte – ezt javaslatban is megfogalmazta – a határzárat ki kellene terjeszteni Baranyára is, a martonfai – illetve baranyai – tábor ellen pedig a megyei önkormányzatnak is tiltakoznia kellene. Kijelentette, akár népszavazást is kezdeményeznek, de polgári engedetlenségig is képesek elmenni.

Szekó József a Fidesz részéről azonban azzal érvelt, hogy Mohácson a délszláv háború idején 6000 menekültnek biztosítottak helyet a városban, látták el őket a lakosság segítségével. Mint mondta, most is az a cél, hogy ne vasútállomásokon, aluljárókban bújjanak meg, hanem szervezett keretek között történjen az ellátásuk.

– Sokan itt vannak, de az unió más országaiból is visszatoloncolják majd őket. Az EU problémája ez. Úgy tűnik, hogy azok az országok, akiknek korábban jól jöttek a menekültek, most nem akarnak velük foglalkozni – fogalmazott a mohácsi polgármester.

A közgyűlés fideszes elnöke, Nagy Csaba azt mondta, elsődleges szempont a humánum, hiszen szerencsétlen sorsú emberek jutottak el Magyarországra, segítségre szorulnak, nem lehet mellettük elmenni. De az is tény, hogy teljesen más kultúrkörből jönnek, és később a saját kultúránk is veszélybe kerülhet.

– Egy ilyen tábor Magyarországon sehol sem lenne jó helyen, mégiscsak a kormány felelőssége, hogy a helyzetet kezelje. Ha nem teszünk valamit, akkor sokkal nagyobb bajt hozunk magunkra. Ezzel együtt a tábort környező falvak és városok biztonságát meg kell őrizni – mondta.

A testület végül az MSZP és a Fidesz közösen megfogalmazott javaslatát fogadta el, amely szerint azt kérik a belügyminisztertől és a kormánytól, hogy erősítsék meg a polgárőrséget, a rendőrséget, valamint telepítsenek térfigyelő-kamerarendszert az érintett településekre, hogy a lehetőségek szerint biztosítsák az ott élők közbiztonságát. Mindezek mellett folyamatos tájékoztatást kérnek, és azt, hogy megyei testületet és az országgyűlési képviselőket is bevonják az előkészítési folyamatba.