Többéves csúszással fejeződhet be a pécsi egyetem legzűrösebb beruházása

A Balassa kollégium a Jakabhegyi úton - Fotó: Google

Több mint 400 millió forint kiegészítő támogatást kapott a kormánytól a Pécsi Tudományegyetem a Balassa János Kollégium felújításának befejezéséhez – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, Schanda Tamás a tárca MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint. A projekt többéves csúszásban van, ez a PTE a Modern Városok Program keretében zajló legzűrösebb beruházása.

hirdetés
Uránia Mozi

A Szabad Pécs írta meg két évvel ezelőtt, hogy hónapokkal a tervezett befejezési határidő után vonultak le a vállalkozók a Balassa Kollégium területéről – a projekt befejezése nélkül. A lap még korábban, 2017-ben, a közbeszerzés nyertesének nyilvánosságra kerülésekor azt írta: rendkívül alacsony ajánlattal egy alig néhány hónappal korábban alapított, egyetlen alkalmazottal rendelkező cég nyerte el a kivitelezést. Egy darabig rendben haladt a munka, de aztán megakadtak a folyamatok, végül a szerződést a kivitelező fel is mondta. A vállalkozás képviselője azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy pótmunkák miatt követelései vannak az egyetem felé.

A vállalkozó levonulása után az egyetem független szakértővel elkészíttetett egy a beruházás befejezésére vonatkozó műszaki költségbecslést, amely alapján az eredeti nettó 532 millió forint előreláthatólag nettó 650 millió fölé fog kúszni – írta 2019-ben a Szabad Pécs.

Ezek szerint jóval följebb kúszott, most ugyanis 405 millió forintot ítélt meg a kormány a fejlesztés befejezéséhez, ami így már összességében 1,2 milliárd forint lesz.

A 388 férőhelyes kollégium 1972-ben épült, “így nem volt kérdés, hogy rászolgál egy átfogó felújításra” – olvasható a kommünikében.

A plusz támogatásról szóló kormányhatározat a közelmúltban jelent meg a Magyar Közlönyben. Az új közbeszerzési eljárás után a nyertes kivitelező – a tervek szerint még az idén – befejezheti a megkezdett munkálatokat – írták.