Torkos Csütörtök: nem lesz fél áron a pia, csak a kaja

A karácsonyi lakomák, az újévi lencsekoszt és a farsangi fánkőrület után a pécsiek újabb nagy kajálásra készülhetnek, hiszen február 11-én újra fél áron ehetünk Pécs szuper éttermeiben, közeleg ugyanis a Torkos Csütörtök! Idén azonban egy kis változtatás került a hazai gasztronómiát- és éttermeket népszerűsítő programba, aminek azok nem fognak örülni, akik eddig a fél áron kapható finom szeszek miatt bírták ezt a napot.

hirdetés

A menetrendszerűen, minden év februárjában érkező Torkos Csütörtök azok számára is ismert és kedvelt esemény, akik alapvetően nem gyakran járnak Pécs éttermeibe. Az idén 11 évessé öregedett hagyományos gasztroprogram célja ugyanis a félárú ételekkel- és italokkal pontosan az, hogy megszerettesse az étterembe járás kultúráját, a hazai vagy épp az új és meglepő ízeket.

Az ínyencségek is féláron lesznek
Az ínyencségek is féláron lesznek

Az idei Torkos Csütörtökön azonban máshogy lesz, mint ahogy eddig volt. Az addig rendben van, hogy most is fél áron ehetünk mindent, ami az akcióban részt vevő éttermek étlapján szerepel (direkt erre az alakalomra készített menüsorral már egy ideje nem szabad ügyeskedni), viszont az eddigiektől eltérő módon idén az alkoholos italok árát már nem kötelező megfelezni. De vajon miért?

Nem a pia a lényeg
Nem a pia a lényeg

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, egyben az Aranykacsa étterem vezetője lapunknak elmondta, hogy szerinte egyrészt arról lehet szó, hogy a Torkos Csütörtök alapvetően egy egészséges életmódot hirdető, arra motiváló gasztronómiai esemény, amely az alkoholok kizárásával nem népszerűsíti a káros szokásokat. A másik indok az, hogy egy ideje a Torkos Csütörtökön sok olyan vendég tűnt fel, akik leginkább csak a félárú szeszeket fogyasztották. Ez az alkalom ugyanis arra is jó volt, hogy az új ételek mellett drágább, minőségibb, ritkább alkoholokat is kipróbálhattak a vendégek. A hangsúly azonban az ivásra tolódott – véli Háber –, pedig a finom ételek, a hazai gasztrokultúra népszerűsítése lenne a cél, amit így egy kicsit talán újra előtérbe helyeznek. Kérdésünkre Háber elmondta, hogy – számára megmagyarázhatatlan módon – idén sokkal nagyobb az érdeklődés a Torkos Csütörtök iránt, mint az elmúlt években, ugyanis már több hete telefoglalták erre a napra az éttermet.

A szesz árát nem felezik
A szesz árát nem felezik

Maszler Róbert, a Tettye Vendéglő tulajdonosa elmondta, hogy náluk is már 2 hete telt ház van, és a tavalyi Torkos Csütörtökhöz hasonlóan 4 turnusban tudják csak megvendégelni a pécsieket. Az alkohol kérdése viszont nehéz ügy, mondta, ugyanis szerinte a vendégeik már hozzászoktak ahhoz, hogy ilyenkor fél áron vannak a szeszek is. Az étterem-tulajdonos szerint a probléma az, hogy erről nem adtak ki megfelelő tájékoztatást a potenciális vendégek számára. A változtatásról pedig tavaly decemberben az étterem még nem is tudott, márpedig már ekkor nagyon sok foglalást regisztráltak. Ezekkel a vendégekkel nem szeretnének kiszúrni, ezért idén még „bevállalják” a félárú szeszek árusítását. Az viszont biztos, hogy jövőre már minden asztalfoglalónak külön fel fogják hívni a figyelmét arra, hogy az alkoholos italokat nem adják fél áron.

Teltház van, lemaradtunk az ilyesmiről
Teltház van, lemaradtunk az ilyesmiről

Lánczos Sándor, a Cellárium kreatív séfje kiemelte, hogy az alkoholokat érintő módosításra azért lehetett szükség, mert egyre kevesebb étteremnek érte meg az 50 százalékos kedvezmény. Az ételek előállítási költsége nagy, az italokon viszont kisebb az árrés, ezért ha azokat teljes áron adják, azzal talán ki lehet hozni a Torkos Csütörtököt nullszaldósan. Kérdésünkre, hogy valóban sokan voltak-e azok, akik az utóbbi években kizárólag a piáért mentek, elmondta, hogy nem tapasztaltak ilyesmit, de tény az, hogy a programnak az ételekre kellene koncentrálnia.

Eddig 8 pécsi étterem jelentkezett a Torkos Csütörtökre, de még nőhet a számuk; érdemes tehát nyomon követni a Torkos Csütörtök honlapján az éttermek listáját.