Az autósok vagy a gyalogosok szívjanak?

Már a zebra sem biztonságos?

Bár továbbra is sokak számára nehézkes a belvárosi bevásárlóközpontnál lévő gyalogátkelőhelyeken való átkelés, az utat kezelő Magyar Közút szerint ők mindent megtesznek azért, hogy a járókelők biztonságban átérhessenek a túloldalra. Ha persze az autósok is így gondolják, és jobb esetben nem dudálják le az útról az idős embereket, mert nem érnek át időben a zebrán. 

hirdetés

Pár éve civilek szerveztek “zebrafoglalást” a Nagy Lajos király útján, arra figyelmeztetve, hogy nagyon rövid a zöld jelzés a gyalogátkelőhelyen való biztonságos átkelésre. Akkor a Magyar Közút még azt mondta, hogy hosszabb zöldet csak az autósok rovására lehetne megvalósítani, most mégis van elmozdulás erről az álláspontról.  Megkerestük újra a közútkezelőt, hogy a folyamatban lévő jelzőlámpa-rekonstrukciós munkálatok során figyelembe vették-e a gyalogosok igényeit, s a korábbi negatív tapasztalatokat.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=NGY12dd4qGQ” width=”670″]

Pécsi Norbert Sándor, a társaság kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a csomópontokon úgy programozták a lámpákat, hogy a gyalogos akkor is biztonsággal át tudjon kelni az úton, ha zöld alatt az utolsó másodpercben indul el. Az autók ugyanis csak egy bizonyos idő után kapnak szabad utat. 

Ugyanakkor ő is hangsúlyozta, ha a gyalogosoknak több idejük van átmenni a zebrán, akkor az autósoknak lesz rövidebb a zöld jelzés, de a legtöbb csomópontban a torlódások csökkentése érdekében néhány másodpercnek is lehet jelentősége.

– Ezért a tervezés során a gyalogos és járműforgalom érdekeinek összhangjára törekszünk, ami elég nehéz feladat, hiszen mindkét fél azt szeretné, hogy hosszabb zöld jelzést kapjon – mondta.  Mindenesetre a szakember szerint a most is folyó rekonstrukciós munkák során  már figyelembe vették a gyalogosok érdekeit is.

Az Árkád és az autóbusz-pályaudvar között lévő Nagy Lajos irály úti gyalogátkelőhelynél nappal a zöld jelzés hosszát a jelentős gyalogos forgalomra tekintettel 10 másodpercről 14 másodpercre növelték. Így itt az első másodpercben elinduló gyalogos után a keresztező járművek csak 29 másodpercet követően indulhatnak el, ami a lassabban közlekedők biztonságos áthaladását is biztosítja a cég szerint.

A Közút szerint a jelzőlámpás felújítási munkálatok során valamennyi csomópontban forgalomfüggő vezérlést alakítanak ki, ami kizárólag akkor biztosít hosszabb zöld jelzést egy megadott ideig a magasabb rendű úton haladók számára, ha az alacsonyabb rendű szakaszok kihasználatlanok. A rekonstrukciós munkák még tartanak, az új rendszer és a tervezett fázistervek teljes körű beüzemelését májusban ígérik végrehajtani.

Videónk ugyan nem az érintett, az autóbusz-pályaudvar és az Árkád közvetlen összeköttetését biztosító átkelőhelyen készült, hanem kicsit arrébb, a Nagy Lajos király útja és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében, és itt nagyon jól látszik, most éppen a gyalogosok állnak vesztésre az autósokkal szembeni – alighanem örökké tartó – küzdelemben.

Ön szerint ki szívjon?

Eredmények

Loading ... Loading ...