Trágyával tüntettek a magyar tejért Pécsen

Tüntetés, tej

hirdetés

A külföldről behozott tejtermékek térnyerése ellen tiltakoztak Pécsett a termelők. A Megyeri út egyik sávját kedden már kora reggel több mint húsz traktorral zárták le. A forgalmat – a csendes demonstráció alatt – a rendőrök irányították.

Több mázsa trágyát szórtak a kis- és nagytermelők Pécsett a Megyeri úton lévő egyik áruházlánc elosztó bázisa elé. A demonstrációt azért ide szervezték, mert többek között ez az áruházlánc az, amelyik nagy mennyiségű import tejet értékesít belföldön, ezzel pedig ellehetetleníti a helyi gazdákat.

– A nagy mennyiségű import tej beáramlása ellen tiltakozunk, ugyanis minden import tej veszélyezteti a magyar munkahelyeket. Megszűnhetnek tehenészetek, ha nem tudjuk értékesíteni a tejünket. A feldolgozók jelezték a gondjaikat, készleteik hatalmasak, mégsem rendelnek tőlük egyes kereskedelmi láncok és behozzák az importot – mondta Szinyákovics Pál, a pécsi megmozdulás szervezője.

Trágyával tüntettek...
Végtermék

– Körülbelül 30-40 forinttal olcsóbban jön be olyan piacról, ahol ugyanezek a költségek, így a gazdák nem tisztességes üzletet sejtenek a háttérben – tette hozzá Szinyákovics Pál, utalva például az áfacsalásokra.

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy a Magyarországon megtermelt tejet belföldön tudják értékesíteni.

Pécs mellett a gazdálkodók az ország négy településén – Budaörsön, Nyíregyházán, Ebesen és Nagytarcsán – vonultak traktorokkal és egyéb munkagépekkel az utakra, ahol félpályás útlezárásokat, élőláncokat és más figyelemfelhívó akciókat szerveztek.