Trendi lesz a vályogház?

Bár az utóbbi évtizedekben lesajnálták, manapság ismét kezdik felfedezni a vályogházak építésében rejlő lehetőségeket. Egyelőre a Pécs közelében fekvő falvakban építenek új épületeket a múltban már bizonyított technikával.

hirdetés

Az emberiség egyik legrégebbi, ám az idővel egyre inkább feledésbe merült építőanyaga a föld, és mostanság főként a dráguló energia, a környezettudatos szemlélet térhódítása és kiváló tulajdonságai miatt egyre kedveltebbé válik a házak vályogból történő építése – vélekedik egyik-másik mai építész.

Ha Pécsen még nem is, a környező falvakban az utóbbi években is tucatszám emeltek vályogházakat.

– Amellett, hogy környezetbarát, kitűnő mikroklímát, kellemes életteret biztosít, könnyű felfűteni, az általa biztosított állandó optimális páratartalom csökkenti az allergiás és légúti betegségek kockázatát is – magyarázza a német származású, ám hosszú ideje nálunk dolgozó, s magyar feleségével Pécsváradon élő Schierwater Jan.

A magyarul kiválóan beszélő fiatal építész azért választotta pár éve a vályogot, mert tulajdonságai mellett arra is figyelt, hogy párjával, s majdani gyermekeivel a lehető legegészségesebb környezetben éljenek majd. Többek között a vályog az árammal működő gépekből áradó elektroszmogot is csökkenti.

– Az alapanyag megválasztása a legfontosabb, hiszen egyrészt minősíttetni is kell az építési hatósággal, másrészt a vályogtéglák tulajdonsága határozza meg a tartószerkezet teherbíró képességét – mondja.

Ez is vályog…

Emellett az építés során figyelembe kell venni, hogy a vályog magába szívhatja vizet, a csapadékot, ezért különösen figyelni kell a szigetelésére, a tető minőségére, emellett vastag lábazatra és jókora ereszre van szükség.

– Ha azonban valaki okosan, jól építkezik, s folyamatosan gondoskodik a ház karbantartásáról, megelőzi a felázásokat, figyelemmel kíséri az esetleges repedéseket, akár több száz esztendőn át élvezheti a vályogház tulajdonságait – folytatja a fiatal építész. További előnye, hogy egyedi lesz a ház, hiszen a vályog nagyfokú szabadságot enged a kivitelezőnek.

Dévényi Sándor Ybl-díjas pécsi építész szerint a jövőben akkor lehet számítani a vályogházak tömeges elterjedésére nálunk is, ha az építőanyag minősítése rugalmasabb, gyorsabb és olcsóbb lesz. Elmondta: ma az építkezéseken csak bevizsgált anyagokat lehet felhasználni, ezek egyedi elbírálása pedig most költséges eljárás. Szerinte a vályognak, tekintve, hogy több száz éves próbát állnak ki a házak, kivételt kellene képeznie.

[frame]

Hosszú távon megéri

A vályogházak esetében az építéshez felhasznált anyag a tégla töredékébe kerül, ám mivel jóval nagyobb mennyiségre van szükség, a szállítás és a munkadíj költsége elviszi ennek a haszonnak egy részét. Később, az üzemeltetés során azonban hosszú távon olcsóbb fenntartani a földből készült házakat, kiváló hőtároló képességük miatt.

[/frame]