Trianon: a pécsiek jól vizsgáztak

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ma országszerte megemlékezéseket tartottak. Pécs-Vasason dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

hirdetés

A keddi ünnepségre a Pécs-vasasi templomkertben lévő Trianon-emlékműnél került sor, melyet 2005. június negyedikén avattak fel, azóta minden évben megemlékeznek a trianoni veszteségről.

Semjén Zsolt és Hoppál Péter mellett Páva Zsolt polgármester is jelen volt az eseményen, melyen a hangsúlyt az összetartozásra helyezték. Rengetegen vettek részt a megemlékezésen, megtelt a templom.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta: van okunk a büszkeségre, hisz nem sok nép élt volna túl ilyen veszteséget. A mi küldetésünk, hogy megmaradjunk. Kiemelte: Magyarország nem véletlenül tette lehetővé a kettős állampolgárságot.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő szerint fontos, hogy emlékezzünk a múltra, és hogy előre tekintsünk. Közösségként kell erőt merítünk a történtekből. Úgy véli, ebből a pécsi polgárok jól vizsgáztak a nehéz időkben.

 • nem érted

  nem azt ünneplik a románok,hogy függetlenek, hanem azt,hogy elvették erdélyt,
  nehogymán bebizonyítsd hogy a kárpátokon túlról betelepített románok törzslakos erdélyiek voltak.értem én, hogy most okosnak hiszed magad,meg ez nagyon PC, meg megbékélés mindenkivel, meg egyesüljenek a proletárok…ugyan már.

  békés is lenne, ha nem nyomnák ****ba a magyarok fejét otthon, ami nem itt van magyarországon . ez a gond. nem a történelem, meg annak értelmezése, hanem, hogy ők a jelenben is így élnek. amiről itt pécsen te nagyokosan mondhatsz valamit.

 • Szembenéző

  Trianon nem tragédia, hanem megváltoztathatatlan tény: a függetlenségünk ünnepe. 1920-ban minden addig osztrák uralom alatt nyögő közép-európai nép végre deklaráltan saját országot kapott, nemzetiségi arányok szerint, köztük mi is (tessék csak megnézni az 1910-es népszámlálási adatokat). A különbség az, hogy míg a szomszédos országokban örülnek az önállóságnak, a magyar jobboldal visszasírja azokat az időket, amikor nem létezett független Magyarország. Kitalálhatunk magunknak mindenféle dajkamesét a nemlétező 1000 éves Magyarországról (ami 1541 és 1918 közt bizonyára szabadságot vett ki), meg a nemlétező területek elcsatolásáról, de ezek az illúziók nem segítenek élni. Épp ellenkezőleg: minél tovább hagyjuk a Trianon tévképzetek burjánzását, annál betegebb, frusztráltabb, tébolyultabb lesz ez az ország…

 • kedvesvalaki

  éppen a múlton rágódsz, amikor kétségbevonod mások érzéseit, vajon nem éppen az árt jobb élhetőbb ország megteremtésének, hogy ezen is vitatkozni kell? románoknál, szerbeknél, horvátoknál magától értetődő, hogy ünneplik magukat, csak nálunk hiszik azt, hogy ez gátja lehet egy jobb ország létrehozásának. Vezesd már le,hogy mi a kettő között az összefüggés, egyébként azok hiszik azt, akiknek fogalmuk sincs a történelemről és a kárpátmedencei népek tragédiájáról…mert ez nemcsak magyar ügy.

 • valaki

  Egyetértek Viktóriával, nem múlton kéne már rágódnunk, a jövőbe kéne tekintenünk, és egy jobb, élhetőbb országot teremteni.

 • kedvesviki

  légy te az országhatáron kívül, ahol csak azért megaláznak, mert édesanyád más nyelven beszél veled. A múlt mindig kitalált, az is, hogy itt élnek ilyen uszító, név nélküli marhák mint te.

 • Viktória

  A trianonkodás a hülyék és álmodozók ópiuma. Ha mi, buggyant magyarok nem a kiltalált múltban élnénk, talán jutna végre idő és energia arra, hogy egy élhető, működőképes helyet csináljunk ebből a rántotthúsnyi országból. Aki pedig a múlton akar rágódni, annak kívánom, hogy akadjon a torkán.