Tudatos szex kellene

Óránként hat terhességmegszakítás – ez a magyar átlag. Tavaly például negyvenezer abortuszt végeztek el az ország szülészeti klinikáin. A legveszélyeztetettebb csoport a húsz év alatti korosztály, a szakemberek szerint ugyanis többségük még nem készült fel eléggé a nemi életre, és a fogamzásgátlás lehetőségeit sem ismerik. A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság ezért kampányt indított, amiben megpróbálják felhívni a figyelmet a megelőzés jelentőségére.

hirdetés

Jelenleg tizenöt újszülött van a Pécsi Szülészeti Klinikán. Kevesebb, mint ahány babát egy hét leforgása alatt elvetetnek a pécsi kórházban. Egy átlagos napon ugyanis 3-4 terhességmegszakító műtétet végeznek az orvosok, általában huszonéves lányokon (lásd korábbi cikkünket).

Dr. Veszprémi Béla szülész, egyetemi docens azt mondja, a fiatalok nem készülnek fel kellőképpen a nemi életre.

– Nem védekeznek a párok, de nem is tudják, mi a teendő, ha megtörténik a baj, vagyis a nem kívánt terhesség. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta akár öt nappal a megtermékenyítés után is hat – magyarázza a szakorvos.

Ugyanerre a problémára hívja fel a figyelmet a Magyar Család- és Nővédelmi Társaság is. Sok fiatal ugyanis nem tudja, hogy a nőgyógyász receptre esemény utáni tablettát írhat fel. A sürgősségi fogamzásgátlást azonban csak vészhelyzet esetére javasolják az orvosok. A cél természetesen a biztonságos nemi élet lenne. Ám a drága a fogamzásgátlók és az óvszerek ezt nem teszik lehetővé mindenki számára – mondja a társaság főtitkára, Párducz László. A szakember hozzátette: megoldás lenne, ha az állam részben vagy egészében támogatná a 18 éven aluliak számára az óvszerhez vagy a fogamzásgátlóhoz jutást.

A esemény utáni fogamzásgátló tabletta ára 5000 – 7000 ezer forint között mozog. A gyógyszer után érdeklődők fele ezért rendszeresen kifordul a patikából, miután megtudja, mennyi pénzt kellene kifizetnie a tablettáért. Ez azonban még mindig olcsóbb, ha figyelembe vesszük, hogy egy abortusz 30-40 ezer forint, és a későbbiekben akár meddőséget is okozhat.