Túl sokat aggódnak a pécsiek

A mediterrán hangulat, az egymást érő fesztiválok, a sok napsütés ellenére is sokat aggódnak a pécsiek, és stressztűrő képességünk sem a legjobb. Egy most elkészült országos stressztérkép kapcsán kiderítettük, miben vagyunk jobbak, mint az országos átlag és hogyan javíthatunk gyengeségeinken.

hirdetés

Összesen több mint kilencvenezer embert kérdeztek meg a Károli Gáspár Református Egyetem kutató pszichológusai stressz témakörben. Reprezentatív módon, tudományos alapossággal vizsgálták, hogy az ország bizonyos területei, az életkor, a foglalkozás tekintetében hogyan viseljük a pszichés betegségeket, a szorongást, mennyire aggódunk.

Az első átfogó hazai stressz-teszt eredménye azt mutatja, hogy Baranyában és Pécsen nehezen, átlagon alul viselik a pécsiek a stresszes helyzeteket, vagyis a stressztűrő képességük alacsony – igaz nem “nagyon alacsony”. A férfiak ugyanakkor jobban tűrik a megpróbáltatásokat, míg a nők viszont túl sokat aggodalmaskodnak.

Kiderült az is, legtöbben a megélhetés miatt aggódnak a megyében, és főleg a fiatalok, fiatal felnőttek szoronganak; az idősebbek nem stresszelnek. A 65 év felettieknek pedig csak 6 százaléka mutat átlagon felüli aggódást.

– Az utóbbi években egyre több szorongó páciensem van, legtöbben éppen a fiatal, fiatal felnőtt és gyermek korosztályból – mondja Horváth Annamária pécsi kórházi mentálhigiénikus, művészetterapeuta, aki munkája során több korosztállyal kerül kapcsolatba.

Szerinte alapvetően azért fordul elő, hogy stresszesek az emberek, mert bizonytalannak érzik a jövőjüket. A fiatalok az iskola utáni életük, a felnőttek a munkahelyük, a gyermekek a társas vagy éppen családi kapcsolatuk miatt panaszkodnak.

– Az okok többsége általános, nem Pécshez köthető. Egyrészt szeretünk keseregni sorsunk miatt, s kevésbé vesszük észre az élet apró örömeit. Másrészt kapcsolataink felszínesek, olykor értéktelenek; nem mondjuk el, nem beszéljük ki bajainkat. Szabad időnket látszattevékenységekkel – mint a tévézés, az internetezés – töltjük ki, miközben alig tudunk saját magunkkal foglalkozni, meditálni, csendben lenni – mondja a szakember.

Szerinte fontos lenne, hogy olykor számba vegyük a bennünket körülvevő dolgokat, fejlesszük az önismeretünket és vegyük észre a jót.

– Érdemes lenne néha kikapcsolni a telefont, lelépni a közösségi oldalakról. Kimenni a természetbe, lehiggadni, lazulni, kikapcsolni, akinek van, annak igazi, családi életet élni. Stresszmentesen ugyan nem lehet  élni, de tehetünk sokat önmagunkért, családunkért, őszinte kommunikációval, ha türelemmel, empátiával rendezzük konfliktusainkat – mondja a terapeuta.

Grafikák forrása: life.hu

[frame]

Ha ezeket tapasztalja, stresszes

A tartós stressz negatív hatásai közismertek: kialakulhat alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, szorongás, és a gyomorproblémák nagy részét is ide lehet sorolni. A migrén kialakulásában is nagy szerep jut a stressznek. Nem hiába mondjuk, hogy a vállunkra vesszük a problémákat, mert a csuklyásizom feszülését is a stressz okozza. Fizikai tüneteink megjelenése további stresszt okozhat, ami egy ördögi körré alakul. A szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszer gyengesége mind a stressz velejárója. Megfigyelhetjük, hogy ha rengeteg gond összesűrűsödik, akkor könnyebben kapunk el légzőszervi megbetegedéseket. A stressz hatására az izmok mindig készenlétben vannak, ezért megfájdulhatnak.

[/frame]

 • Kerekecske gombocska

  Dőzs9lnék, ha volna miből. Aggódásunk jogos, évtizedeket ledolgozva éhen is halhatunk. Köszönjük. Tényleg minek is aggódni úgyis egy helyre jutunk, most az hogy előbb vagy utóbb, az senkit nem érdekel, főleg nem akiknek nem számítunk, mert ezt a réteget nem érdekük segíteni, szavazásnál is kevesen vagyunk, nyugdíjat meg már hogy képzeljük, ahhoz túl sokan vagyunk.

 • Böngésző

  Ha nem is épp’ ennél a cikknél, de megfigyelhető a hozzászólások stílusában is ! Nem csak itt, más pécsi weboldalakon,facebookon és ne soroljam.
  Nagy az újságírók felelőssége ,- ebben a témában is ! Természetesen tisztelet a kivételnek !

 • Hotter

  Pedig semmi okuk nincsen. Hisz az ingatlanjaik értéke a felére csökkent, a törlesztőrészletük a háromszorosára nőtt. Reggel munkába sem nagyon kell rohanniuk mert az is kevés van, Nem is értem őket.