Tüskésréten is lesz ipari park

Alig van vissza néhány nap ahhoz, hogy átadják a város legújabb szabadidőparkját Tüskésréten, ahol most egy különleges ipari parkot is megálmodnak. 

hirdetés

Miután befejeződött a Tüskésréten lévő zagykazetták rekultivációja, a Veoliához tartozó Pannonpower Zrt. a terület hasznosításán törte a fejét. Az új szabadidőparkot magában foglaló közel 300 hektáros, Pécs közepén lévő, ám mégis elzárt területen kézenfekvőnek tűnt egy ipari park létrehozása.

Fernezelyi Ferenc, a Veolia kereskedelmi vezetője elmondta, a cég alapvető prioritásnak tekintette, hogy az energiatermelésen túl is aktív szerepet töltsön be Pécs gazdasági és társadalmi életében. A stratégia eredményességét mutatja, hogy a pécsi erőműben végrehajtott tüzelőanyag-váltásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhely lett az első város Magyarországon, amelynek távhőellátása száz százalékban biomassza tüzelésen alapul.

Tüskésréten, a korábbi zagykazetták helyén olyan ipari park áll rendelkezésre, amely a pécsi erőmű közelségét kihasználva olcsó forró vízzel-, vagy gőzzel képes ellátni egy nagyméretű termelőüzemet is. Az 51 hektáros park a gyógyszer- vagy az élelmiszeriparban tevékenykedő társaságok számára lehet vonzó, amelyeknek nagy a hőigényük.

A pécsi erőmű széntüzelésű blokkját több mint egy évtizeddel ezelőtt állították át faapríték-tüzelésűre. Emellett 2013 őszén egy új, 70 megawattos szalmatüzelésű blokkot helyeztek üzembe.  Ennek eredményeképpen teljesen megszűnt a város függősége a külföldi fosszilis energiahordozóktól, valamint új bevételi lehetőséget teremtett a térség agrárgazdálkodói számára. A Pannonpower 2015 tavaszán egy új látogatóközpontot adott át a pécsi erőműben, ahol a látogatók a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemek révén ismerkedhetnek meg a létesítmény múltjával és jelenével, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításával.