Ügynökök és pornószínészek a POSZT-on

Új magyar drámák felfedezése az olvasók és a színházi szakma számára – ez a legfőbb célja a Pécsi Országos Színházi Találkozók egyik tematikus kísérőrendezvényének, a Nyílt Fórumnak. Sikerességét bizonyítja, hogy a felolvasó-színházi esteken sok olyan kortárs művet „fedeztek fel”, amelyet aztán egy-egy teátrum a műsorára is tűzött. Akad köztük, amely később a POSZT versenyprogramjába is bekerült, sőt, rangos díjakat nyert. A Nyílt Fórumot szervező Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, Radnai Annamária ajánlja olvasóink szíves figyelmébe az idei program különlegességeit.

hirdetés
Uránia Mozi

– Ahogyan a pécsi közönség és a fesztiválra látogató szakmai érdeklődők már megszokhatták, idén is három műfajban és három műsorsávban kínál érdekességeket rendezvényünk, mely június 9-től 12-ig tart, és eseményei hagyományosan a Művészetek és Irodalom Házában látogathatók – avat a részletekbe a Jászai Mari-díjas dramaturg. – Új darabok vitái, felolvasó-színházi előadások és műhelybemutatók keretében tárjuk a közönség elé a kortárs dráma érdekességeit. Rendezvényünk azonban nem csak a drámaírás friss tendenciáit taglalja, de szerkezetében és hangvételében maga is kész megújulni. Az elmúlt időszak egyik újítása például, hogy a minden évben általunk kiadott Nyílt Fórum Füzetekben megjelenő drámák mellett azok témájával, vagy stílusával, esetleg problematikájával rokon, más színműveket, filmeket, irodalmi alkotásokat is tárgyalunk. Minden nap 13 órakor kezdődnek a kortárs drámaírás legfrissebb műveinek, többnyire még kevésbé ismert szerzők alkotásainak megbeszélései. Idén a kötet-viták és az előző délutáni felolvasások is összefüggésbe kerültek, együttes megbeszélésük izgalmasnak ígérkezik.

– A Fórum első bemutatójának szerzője nem először bukkan fel Pécsett.  Előző darabja szerepelt kötetben, majd felolvasó-színházi előadáson is látható volt.

– Lénárd Róbert, a fiatal szabadkai szerző kifejezetten a favoritok közé tartozik Skizopolisz című, meglehetősen extrém témát, merész hangon megfogalmazó darabjának felolvasásával. Ezt összekötjük egy elsődrámás szerző művének megvitatásával: a pécsi Kelemen Kristóf szintén sajátos környezetet, speciális szubkultúrát, a pornóipar és a média területét használja ahhoz, hogy leírja képét a világról. A vita a Fórum második napján délelőtt lesz, ahol többek között Müller Péter Sziámi mondja el véleményét a darabokról.

Szerzők is, színészek is, irodalomkedvelők is élvezik a drámafelolvasásokat

– Június 10-én délután rendhagyó előadás várható.

– Ezen a Miskolci Nemzeti Színház művészei olvasnak fel. Az előadást a Bihari fedőnéven ügynökké beszervezett kiváló író, Tar Sándor és az ügynökmúlt feltárásának egyik legfőbb szorgalmazója, a demokratikus ellenzék jellegzetes alakja, Kenedi János levelezéséből állították össze. A felkavaró és megnyugtatóan még mindig nem feldolgozott témába vág a másnap délelőtti vita alapját képező darab, az eddig prózaíróként ismert Ménes Attila Bihari című drámája. A mű kimondatlanul, bár nyilvánvalóan Tar Sándor tragikus történetéről szól, annak tényszerű elemeit vegyíti fikcióval. A beszélgetésen mindemellett a Radnóti Színház Apacsok előadásáról és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjéről és még másokról is szó lesz, ami a III/III-as ügyek drámai világát érinti. A téma színházi megvalósításának lehetőségeit Máté Gábor rendező, a dokumentumok ismeretének és használatának mikéntjét a téma szakértője, Szőnyei Tamás újságíró veti majd fel a vita alkalmával.

Ugyanaznap délután lesz Szálinger Balázs és Laboda Kornél közös műve, a Rudolf királyfi felolvasó-színházi előadása. A darab szerint egy este félájult férfi érkezik egy magyar faluba: nem más, mint a pár éve elhunyt Rudolf királyfi, Ferenc József fia, akinek halálát a magyaroknak nem akaródzott elhinni még hosszú évtizedeken keresztül, s a nép éppúgy visszavárta, mint Mátyás királyt és Petőfi Sándort.

– Az utolsó délelőtt is tartogat meglepetést.

– Jól ismert és kedvelt szerzőnké lesz a terep: az apátlan nemzedék generációs problémáját fogalmazta erős drámává Mikó Csaba. Az ő darabja mellett szó lesz még Korniss Mihály: Halleluja, Bereményi Géza: Halmi és Nádas Péter: Találkozás című művéről is. A témáról Csizmadia Tibor rendező és Karsai György színháztörténész is kifejti véleményét.

 

– A viták és felolvasások mellett esténként kortárs művek színházi előadásaira is várják az érdeklődőket.

– Erdős Virág: Mara halála című művét itt olvastuk fel évekkel ezelőtt, most a pécsi Janus Egyetemi Színház társulatának előadását prezentáljuk. Aztán Bocsárdi László rendezésében két lengyel egyfelvonásost láthatnak szintén a JESZ-ben, 11-én este pedig állandó partnerünk, a Pécsi Harmadik Színház mutatja be Spiró György: Príma környék című előadását.

A záró napon, 12-én a hagyományokhoz híven átadják a Nyílt Fórum legjobb kötet-szerzőjének járó Vilmos-díjat. A részletes program a www.dramaturg.hu és a www.poszt.hu  honlapon tekinthető meg.

 

Hirdetés