Miért nem lesz több adó Pécsen?

Adózni mindenkinek kell

A Napi Gazdaság szerint az egyre csökkenő állami támogatások miatt jövőre ötvenszer több település kényszerül kivetni alternatív helyi adókat, elsősorban vagyoni típusú közterheket. Pécsen nem gondolkodnak ilyesmikben, a helyi adókat viszont évről évre tovább csökkentenék. A kieső állami bevételeket pályázatokkal pótolják majd.

hirdetés

Már múlt évben is voltak erre utaló jelek, de a Napi Gazdaság a minap kész tényként írta, hogy már számos településen tesztelik az új adónemeket, amelyeket a városok, falvak azért vezetnének be, mert kevesebb az állami normatív forrás.

A törvény ez évtől engedélyezi, hogy az önkormányzatok egészen kreatív módon adóztassanak: száz önkormányzat például már be is vezette a földadót vagy az útadót, de volt, ahol felmerült a magas építmények közterhe is. Másutt üres ipari épületek és mezőgazdasági gépek után vetettek ki új adókat.

Nagy Zoltán az önkormányzat adóügyi osztályának vezetője szerint Pécsen is igyekeznek kreatívak lenni, de nem új közterheken morfondíroznak.

Nem borzolják a kedélyeket
Nem borzolják a kedélyeket

– Nálunk nincs szó új helyi adók bevezetéséről, sem jövő évtől, sem később nem tervezünk ilyesmit. Arra törekszünk, hogy a jelenlegi szabályozást teljessé tegyük, magyarán mindenki fizesse meg a rá kirótt összeget. Az összes adóköteles építmény, telek bevonásán, a hátralékok behajtásán dolgozunk – mondta lapunk kérdésére.

Több éve zajlik ez a folyamat Pécsen, s értek is el eredményeket. Csak tavaly például több mint 400 millió forinttal sikerült e módon csökkenteni a kivetett adót, az idei első félévben pedig újabb 160 milliót hagynak a pécsiek zsebében. Ezt különböző kedvezményekkel, például a 2015-ben bevezetett, építményeknél 0 és 25 négyzetméter közötti adómentességgel értek el.

Idén egyébként 11,3 milliárd forintos bevételre számít az adóhivatal, a tavalyi 10,2 után; mindezt úgy, hogy közben csökkenteni tudták a közterheket.

[box title=”Évről évre kap pluszt a város” box_color=”#65669a”]Tavaly összesen közel 10 milliárd forint érkezett be a városkasszába az államtól a normatív és egyéb támogatásokból. A központi költségvetésben most ugyanakkor csak 7 milliárdos előirányzat szerepel. A nem kis hézagot, ahogy azt Deákné Papp Krisztina pénzügyi főosztályvezető lapunknak magyarázta, év közben tüntetnék el. Péld0ként felhozta a tavalyi évet, amikor szintén hasonló lyuk volt a rendszerben. Az állam ugyanakkor több esetben pályázati pénzekkel, különtámogatásokkal nyúlt a város hóna alá. Pécs például idén is milliárdos támogatásra számíthat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok pályázatából.[/box]