Új korszak előtt a Dél-Dunántúl

Még a plázastop előtt, idejében kérték az engedélyt.

Az országos átlagnál jobban áll a dél-dunántúli régió. Az Új Széchenyi Fejlesztési Terv keretében megítélt támogatások hatvan százalékát kifizették, de a pénzek és a projektek többségéne gazdája már megvan.

hirdetés

-Új fázisába érkezett az Új Széchenyi Fejlesztési Terv. Az előző két évben a pályázatok meghirdetése és leszervezése volt a fő feladat. Erre a munkára kapott mandátumot a Farkas Tibor a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség minap leváltott ügyvezetője – mondta Csepreghy Nándor, kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a pécsi sajtótájékoztatón.

Most következik a projektek megvalósítása és a 2014-2020-as ciklus előkészítése. Erre az időszakra Sitányi Lászlót nevezték ki ügyvezetőnek, aki december 6-án már meg is kezdte a munkáját. A vállalkozásfejlesztés, munkahelyteremtés és munkahelyeket megóvó beruházások jelentik a legfontosabb feladatokat a régióban – tette hozzá a helyettes államtitkár.

– Az odaítélt támogatásoknak országosan csak az egyharmadát kifizették, a projektek megvalósítását ezért fel kell gyorsítani, lehívni forrásokat és a pénzeket kifizetni – mondta Csepregy Nándor.

A régióban azonban már a megítélt támogatások 60 százalékát kifizették, így jobban állunk tehát, mint az ország többsége. A pénzeknek és a projekteknek a gazdája is megvan már, több mint 90 százalékos az arány. A dél-dunántúli régióra egyébként 220 milliárd forintnyi beruházás jutott a 2007 és 2013 között. A következő ciklus 2014-től 2020-ig tart. Most ennek az előkészítése zajlik.

“A régió jövőjéről döntünk a következő hónapokban”

– Néhány nappal ezelőtt született meg a döntés a turisztikai szállásférőhelyek fejlesztéséről, a napokban születik döntés az egészségturizmus fejlesztési forrásainak elosztásáról, illetve majd pedig a turisztikai attrakciókról, amelyek szintén sok új munkahelyet tudnak teremteni, valamint látogatót tudnak hozzánk vonzani – mondta Bánki Erik, Európa Parlamenti képviselő.

Bánki hozzátette: a következő hónapokban olyan súlyú döntések születnek, amelyek jelentősen befolyásolják a régió életét a következő években, abban bíznak, hogy több elosztható forrás juthat a következő finanszírozási ciklusban.