Új közösségi teret kaptak Pécs fiataljai

Számos program lesz itt a jövőben

Manapság a fiatalok a nyilvános, valós, barátok által összetartott közösségi terek helyett inkább a virtuális térben szerveződnek közösségekbe. Ezen a helyzeten kíván változtatni egy Pécsett megnyílt új ifjúsági közösségi tér. 

hirdetés

Május 10-én ünnepélyes keretek között adták át a Civil Közösségek Házában az Új Nemzedék Központ Pécsi Közösségi Terét. Az új pécsi közösségi hely célja a fiatalok társadalmi aktivitásának növelése, szemléletmódjuk megerősítése, és itt segítenek nekik a helyi ifjúsági- és önkéntes munkalehetőségek keresésében is.

"Egy város annyira erős, amennyire a közösségei azok"
“Egy város annyira erős, amennyire a közösségei azok”

A közösségi tér átadóján Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy az új közösségi tér fontos üzenetet hordoz magában: egy város ereje abban is megmutatkozik, hogy mennyire erősek, aktívak a közösségei. Ezért a város kiemelt célja a helyi önszerveződő közösségek támogatása, erősítése. Pécs önkormányzata – folytatta az alpolgármester –nem véletlenül fordít nagyobb figyelmet a családokra, a fiatalokra, hiszen a város jövője, sikere a ma 15-30 éves fiatalok kezében van. Ők lesznek azok akik a következő évtizedekben a város fejlődését, mindennapjait formálják.

A fiataloknak már csak be kell lakniuk a teret
A fiataloknak már csak be kell lakniuk a teret

Napjainkban, amikor azt látjuk, hogy ifjúság egy virtuális közösségi térben szervezi a szabadidejét, tartja a kapcsolatot a barátaival, egész máshogy lehet őket egy-egy programra, vagy közösségi alkalomra meghívni, megszólítani, mint akár csak néhány évvel ezelőtt. – hangsúlyozta az alpolgármester. Éppen ezért egy modern fiatalok által szervezett közösségi térként kell működnie a most megnyíló Új Nemzedék Központ Pécsi Közösségi Terének itt a Belvárosban.

Őri László és Süveges Antal Pál átadják a teret a fiataloknak
Őri László és Süveges Antal Pál átadják a teret a fiataloknak

Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője kiemelte, hogy Pécsett elismerésre méltó módon erősödött az elmúlt években a fiatalokat összefogó önkéntesség, a civil szervezetek munkája pedig egyre jobban érezteti hatását. Elmondta: a pécsi közösségi tér célja, hogy a fiatalok – a szervezet szakértő munkatársaival karöltve – megtalálják azokat a lehetőségeket itt, melyek kielégítik, vagy épp felpiszkálják kíváncsiságukat, valamint hogy együtt találjanak számukra fontos értékekre és élményekre, és érjenek el sikereket, hiszen ezek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a fiatalok fejlődésében.

Számos program lesz itt a jövőben
Számos program lesz itt a jövőben

Az átadóünnepségen Szijártó György Ágoston a közösségi tér vezetője kifejtette, hogy a babzsákfotelekkel, sok-sok társasjátékkal, gyermekjátékokkal, valamint a több száz főt befogadni képes udvarral egy olyan közösségi teret sikerült kialakítaniuk, mely remek helyszínt biztosít majd a motivációs-, tanácsadói-, önkéntes- és oktatási programokhoz.