Új Leonárdó program indulhat

Új közbiztonsági programot indítana Korinek László kriminológus, a pécsi egyetem jogászprofesszora – hangzott el a pécsi MTA székházban a város közbiztonságáról tartott konferencián. A rendőrség szerint az objektív mutatók jók. 

hirdetés

Az elmúlt hónapokban, években történt, a közvéleményt felkavaró bűncselekményekre válaszul hívták össze hétfőre azt a konferenciát, amin a válaszokat keresték arra, miként lehetne a városlakók szubjektív biztonságérzetén javítani.

Korinek László jogászprofesszor szerint hiába vannak jó objektív adatok, az emberek tudatában összeadódtak az esetek, miután a sajtó értelemszerűen felkapta a történteket.

A professzor szavaiból kiderült, hogy szerinte a történtek összefüggésben vannak azzal is, hogy kevesebben jelentkeztek a PTE-re, mint más városok egyetemeire. Nyugat-Európai példát is felhozott: Londonban  a 2000-es évek elején történt hasonló, miközben évek óta csökkent a bűnözés, az emberek szubjektív érzete jelentős mértékben romlott, s nem azt érezték, ami a valóság.

Ezért ott programot indítottak, aminek elemeit akár a Pécsett is lehetne alkalmazni. A “megnyugtató rendőrség” jelszó égisze alatt egy olyan hatóságra törekedni, amelyik mindig látható, közvetlen és elérhető, azért, hogy az emberek megszólíthassák, bízzanak bennük.

– Ha a rendőr elbújik az  autóba, vagy gorombán beszél, akkor a kooperációs hajlam is csökken, törekedni kell a társadalom mind szélesebb rétegeivel való együttműködésre, de minden pénzkérdés – mondta. Hozzáfűzte: problémát jelent az is, hogy a rossz nyugdíjaztatási politika miatt két generáció hiányzik az állományból, nincsenek 40 éves rendőrök, s így nem tud a fiatal járőr a tapasztalt kollégájától segítséget kérni.

Meglátása szerint nem csupán a nagy horderejű bűncselekmények felderítése járul hozzá a szubjektív érzet javításához, hanem a graffiti és a vandalizmus visszaszorítása is segíthet.

Kiemelte, Pécsett új Leonárdó program indítására is sor kerülhetne. Emlékezetes figura volt a város főterén Leonárd Lajos, aki megvesztegethetetlen volt, mindenki tisztelte, de szóba állt az emberekkel is, igazságos és tartani lehet tőle.

– Akik ebben részt vesznek, kapjanak több bért, ne kapcsolják ki a telefonjukat, azonnal reagáljanak, és legyenek elérhetőek – mondta, aki a fiatalokat vonná be a programba.

Korinek szerint a nevelés is fontos, különösen a roma lakosság körében, mert a tököli börtön 14-18 éves lakóinak 73 százaléka vallotta magát cigánynak.

– Ha nem járnak óvodába, akkor alapvető szabályokra nem tanítják meg őket, majd ha az iskolában rászólnak, akkor azt mondhatja: nem érzi jól magát ott, iskolát kerül. Ennek pedig ismerjük a következményeit. Minden gyereket óvodába kell járatni, de cigány nőket kell keresni, akik óvónőként megértik, ismerik a cigány gyerekek problémáit – fejezte be.

Megnyugtató rendőrség kell – mondja Korinek

A pécsi rendőrkapitány, Korontos Zoltán szubjektív biztonságérzet kapcsán közölte, a napi, magánéleti problémák után az emberek az esti híradókat nézik, mindezek együttesen csökkentik a szubjektív érzetüket függetlenül a rendőrség munkájától.

A pécsi rendőrkapitányság nagyjából 200 ezer ember biztonságát szavatolja, Pécs a közbiztonsági mutatók szerint pedig a 100 ezer lakosnál nagyobb városok rangsorában a legjobb helyen van.

– Reális értékítéletre van szükség, az objektív trendeket világossá kell tenni –  emelte ki.

A kapitány szerint rendelkezésükre áll a szükséges állomány, és időszakosan a terrorelhárítás, a készenléti állomány, a baranyai főkapitányság rendőreivel is kiegészülhetnek.

A vezető szerint egyébként sem feltétlenül a több rendőr a megoldás.

Bándy Kata meggyilkolásának éjjelén ugyanis 50-el több rendőr volt kint azon a városrészen, ahol a bűncselekmény történt egy betöréses lopássorozat felderítése miatt.

A megelőzésre eddig is komoly hangsúlyt fektettek, hiszen  50 programot működtetnek időszakosan vagy rendszeresen minden korcsoportban, és külön egység végzi ezt a feladatot a hatóságuknál.  Kitért arra is, hogy nagyobb a járőri jelenlét a városban és 36 körzeti megbízott is működik immár, s az állományon belül van egy korosztály, akikre a fiatalok támaszkodhatnak.

Az, hogy egy a Leonárdó program miként tud bővülni, tervezési, szervezési munkának lehet a része, de ha jó koncepció, ha kiterjesztik más városrészekre is – emelte ki.

A városi kapitánytól Pécs polgármestere vette át a szót. Páva Zsolt szerint sem a rendőrség tehet arról, hogy drasztikus mértékben zuhant szubjektív biztonságérzetünk, de az elmúlt négy évben olyan bűncselekmények voltak, mint a kézigránátos leszámolás, bekattant egyetemista lövöldözött a PTE-n, a Bándy Kata gyilkosság, három hete  90 késszúrással öltek meg egy nőt.

A városvezető szerint nem lehet ölbe tett kézzel várni a javulást, ezért hoztak létre egy közbiztonsági bizottságot,  amelytől érdemi javaslatcsomagot várnak, de további intézkedésként bővítik térfigyelő-kamerahálózatot is.

– Nem mindegy az sem, milyen a kamerákat figyelő stáb is, hiszen ha az megtörténhet, hogy  900 méteren a kamerák képei előtt egy lányt egy csuklyás alak követ, és ez senkinek nem tűnik fel, akkor a technika fabatkát sem ér – emelte ki.  A polgármester szerint ki kell szélesíteni az együttműködést a rendőrséggel, amelynek a város jelenleg 10 milliót ad plusztámogatásként, de hajlandó lenne még többet áldozni.

Maga is egyetértett azzal, hogy a Leonardó programot is érdemes lenne felfrissíteni, ám lényegesnek tartja, hogy a mára megszűnt közösségi érzést, az egymás iránti szolidaritás újjá kell éleszteni.

  • Kerekecske gombocska

    Elsősorban munkahelyre lenne szükség!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hotter

    Lajos mögött egy államhatalom állt, nem tisztelték hanem féltek tőle. Amugy a régi vendéglősöktől kéne kérdezni mennyi potyát ivott szolgálatban és azon kivül. Ideje lenne magunk mögött hagyni a sötét multat….