Új szoborparkot kapott Pécs

Az egyetlen betonszobor a kőszobrok között

Egy új szoborparkkal bővült a Zsolnay Negyed. Az önálló alkotásként és együttes művészeti projektként is értelmezhető szobrokat a Pécsi Tudományegyetem szobrászművészeti tanszékének hallgatói készítették.

hirdetés

Június elsején adták át a pécsieknek azt az új szoborparkot, melyben a pécsi Művészeti Kar szobrász hallgatóinak munkái  láthatók. A Zsolnay Kulturális Negyedben található szoborpark kialakításának egyik fő oka az volt, hogy a tanszéken az elmúlt évek során számos olyan műtárgy született, melyek minőségükben megérettek arra, hogy köztéren is bemutassák őket. A negyed déli részén, a tanszék mellett található füves park pedig kiváló helyszínt kínált az hat szobrot befogadó park kialakítására. A szobrok nem csupán a negyedet díszítik, hanem a tanszék elmúlt húsz éves történetének és munkásságának is emléket állítanak.

Az egyetlen betonszobor a kőszobrok között
Az egyetlen betonszobor a kőszobrok között

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az eseményen elmondta, hogy a parkkal a tanszéken tanuló tehetséges szobrászművész hallgatók páratlan bemutatkozási lehetőséget kapnak, hiszen a Zsolnay Negyedet évente több százezer ember keresi fel. Ennélfogva – folytatta a városvezető – a park a szobrászművészek jövőbeni karrierjén és művészi előmenetelükben is segítséget jelenthet, továbbá a negyed kultúraközvetítő-szerepét is nagyban erősíti.

A szoborpark erősíti a Zsolnay Negyedet
A szoborpark erősíti a Zsolnay Negyedet

Lakner Tamás, a Művészeti Kar dékánja kiemelte, hogy a szoborpark a Zsolnay Negyed és az idén 20 éve működő kar példás együttműködésének eredményeként jöhetett létre. A kar épülete mellett elnyúló zöld, füves tér tökéletes hely a szobroknak – tette hozzá –, hiszen egy jól megválasztott terület, mint ez a park is, a szobrok befogadásának élményét “meg tudja emelni”.

A pécsi szobrászhallgatók megmutathatják itt műveiket
A pécsi szobrászhallgatók megmutathatják itt műveiket

Vincze Balázs, a negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője beszédében kifejtette, hogy a Művészeti Karos hallgatók támogatására a ZSÖK mindig is nagy hangsúlyt fektetett. A Zsolnay Negyed és a Művészeti Kar szövetségeként létrejött szoborpark azonban most egy teljesen új és más típusú bemutatkozási lehetőséget rejt magában a szobrászok számára – emelte ki az ügyvezető – melyet a jövőben tovább szeretnének bővíteni.

A jövőben mg több szobor kerülhet ide
A jövőben mg több szobor kerülhet ide

Az alkotások között szerepelnek graduális képzésben részt vevő hallgatók munkái, diplomamunkák és a doktori iskola gyűjteményének néhány darabja is. A közös műhelyből származó művek időben nagy periódust fednek le, a legrégebbi alkotás húsz éve készült, a legújabb tavaly.

Bárki szemügyre veheti a szobrokat
Bárki szemügyre veheti a szobrokat

A kiállított szobrok alkotói: Éles Lóránt, Lengyel Péter, Mráv Balázs, Parlagh István, Tóth Csaba, Váraljai László.