Indul a könyvtárbusz

Csütörtökön délután átadták a Csorba Győző Könyvtár második könyvtárbuszát, így újabb 28 Baranya megyei kistelepülés lakói számára lesz könnyebben elérhető a Tudásközpont mintegy egymillió dokumentuma.

hirdetés

A speciális jármű a tervek szerint hetente négy-öt alkalommal közlekedik és kéthetente minden településen másfél órát áll majd. A mozgó könyvtár segítségével közel 11 ezer vidéken élő beiratkozott olvasó férhet hozzá a Tudásközpont dokumentumaihoz.

A Csorba Győző Könyvtár még 2012-ben nyújtotta be pályázatát, amit el is nyert, így 130 millió forint állt rendelkezésre a projekt megvalósításához. A feltétel kétezer dokumentumnyi egység, valamint minimum négy internetes olvasói hely biztosítása volt. A több hónapon át tartó megfeszített munka szeptember 1-jén kezdődött.

könyvtárbusz4

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elmondta, az Emmiben a kultúra mellett köznevelési és társadalmi felzárkóztatás is jelen van és ez a mostani egyike azoknak a projekteknek, amik mind a három területet érintik.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta, hogy a városban lévő kulturális kisugárzást a könyvtárbusz segítségével is lehet a kis falvak felé közvetíteni, nem csak könyvek, hanem a mai kornak megfelelő technikai lehetőségek formájában is.

– Az önkormányzat és a könyvtár számára ez egy olyan misszió, amit hagyományaihoz híven szívesen vállal – fogalmazott Páva. – Örülök, hogy a mai nappal a busz megkezdi a működését olyan szolgáltatásokat nyújtva, ami mindenki számára lehetővé teszi a hozzáférést.

könyvtárbusz1

Pécs második könyvtárbusza április 3-án áll ténylegesen munkába. A dátumválasztás nem véletlen, ugyanis negyven évvel ezelőtt 1974. április 2-án a megyeszékhelyről indult útjára az első magyar vidéki mozgó könyvtár.

A Csorba Győző Könyvtár első könyvtárbuszát még 2010 decemberében adták át, amely a megye öt kistérségének 27 települését járja, kialakítása miatt a fogyatékkal élők is könnyen használhatják a speciális járművet.