Balesetveszély a Tudásközpontnál

Tudásközpont ablak 7

hirdetés

Az 5,5 milliárd forintból, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült Tudásközpont épületének ablaktáblái immár sokadjára törnek. Most hármat kell pótolni. 

Először 2010-ben, egy rendkívül hideg napon tört ki egy ablaktábla a pécsi könyvtárépületről, amely apró darabokra hullva esett le a földre. Ezt követően 2011-ben, 2012-ben  zúgott le újabb, majd kétéves szünet után most ismét takarítani kell az üvegdarabokat a ház körül.

Tudásközpont ablak 8

Úgy tudjuk, hogy az épület nyugati oldalán a múlt héten sérült meg két ablaktábla, a keleti oldalán pedig tegnap történt meg a baj. Eddig összesen 7 táblát voltak kénytelenek kicserélni a házon, s bár korábban szakértői vizsgálatok is indultak annak tisztázására, hogy mi okozhatja a töréseket, pontos, egzakt magyarázatot nem tudtak adni. A feltételezések szerint akár az időjárás, az anyag spontán törése, az épület mozgása is hozzájárulhat a meghibásodásokhoz. Mindenesetre,  a táblák biztonsági üvegből készülnek, így amennyiben eltörnek, akkor is apró, életlen darabokra hullanak szét.

Frissítve a PTE sajtóközleménye alapján (11:15)

A Pécsi Tudományegyetem, mint az épület egyik vagyonkezelője, a már korábban történt hasonló káresemények kapcsán, 2012 novemberében az illetékes bíróság előtt előzetes bizonyítási eljárást kezdeményezett annak megállapítására, hogy mi a műszaki oka az előre nem látható időpontokban, és az épület különböző pontjain bekövetkező homlokzatburkoló üveglapok törésének, amely eljárás a bíróság részéről kirendelt igazságügyi műszaki szakértő bevonásával folyamatban van. A szakértő feladata az is, hogy az okok megállapításán túl, a hiba kijavításának módjáról, technológiájáról, illetve a baleset-megelőzés módjáról is nyilatkozzon.

A kijavításhoz szükséges pénzügyi fedezetet a korábbi kivitelező részéről a jótállási, szavatossági kötelezettségek teljesítésére nyújtott bankgarancia megnyugtatóan biztosítja.

A szükséges balesetelhárítási intézkedéseket, így konkrétan az épület falsíkja alatti közlekedés megakadályozását, valamint a bejáratok fölötti védőtető kialakítását már a korábbi üvegtörések bekövetkezésekor megtettük. Az eddigi tapasztalatok szerint ezt az épület látogatói figyelembe vették és betartják. A baleset-megelőzés fokozása érdekében az épület körül védőkordont építünk ki, és a kordonon, illetve a falon magyar és angol nyelvű figyelmeztető táblákat helyezünk ki. Az üvegtábla esetleges lezuhanása a falsíktól mért cca. két méteres sávban jelenthet balesetveszélyt, az előtetővel védett be- és kijáratok használata teljesen biztonságos.